Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Възрастните хора и дигиталните медии и обучение

По-уязвими ли са поколенията, израснали преди интернет, към фалшиви новини, пропаганда, конспиративни теории и здравна дезинформация? 

Конференцията "Информацията има значение: Практики за повишаване на дигиталната и медийна грамотност на възрастните", организирана от фондация "Глобални библиотеки" - България, беше посветена на тази огромна тема – дигиталният живот на хората над 55 години. Такъв беше и фокусът на дискусията. Такива са целите на уъркшопите в рамките на конференцията.

За възрастните хора и дигиталните медии  – серия от дигитални уроци бяха посветени на проведените пилотни обучения в България, Австрия и Румъния.

Ваня Грозданова (експерт "Проекти и програми" от фондация "Глобални библиотеки), Гергана Хрисчева (БНР) и Жюстин Томс (експерт по интернет комуникации) разказват в "Какво се случва" повече за проекта Information Matters, обучаващ възрастните хора на медийна грамотност.

Чуйте повече от звуковите файлова.



Гергана Хрисчева: Проблемът с достоверността на която и да е информация в днешния свят е от огромно значение именно заради големите възможности за дезинфорамация.

Най-напред обаче да отговорим на въпроса – Има ли достоверна здравна информация в дигиталните свят – краткият отговор е – Не, по-дългият е Да – но зависи къде търсиш.

И тук идваме до основната и най-важна цел, която трябва да постигнем – да дадем информация на хората над 55 плюс къде да откриват достоверната и обективна информация по здравните въпроси.

Тази достоверна информация е публикувана на интернет страниците на официалните институции, работещи в сферата на здравеопазването.

За да сме максимално полезни, трябва да посочим, че най-важните сред тях са :

Министерство на здравеопазването, Изпълнителната агенция по медицински надзор, Националната здравно-осигурителна каса със съответните РЗОК, Изпълнителната агенция по лекарствата, Регионалните здравни инспекции, Библиотеките и читалищата, особено тези към болници или ВУЗ-ове

Към тези най-важни институции, които предоставят проверена здравна информация, трябва да добавим няколко ключови Центъра, които работят тясно с първите 4 институции и подават научно-обоснована информация за цялото общество. Това са:

Националният център по заразни и паразитни болести, Националният център по обществено здравеопазване и анализи, Националният център по радиология и радиационна защита, Национален център по клинична и трансфузионна хематология

Сред тези най-основни официални източници на здравна информация у нас, трябва да посочим най-новото дигитално приложение, което дълго време беше очаквано от обществото и което е вече факт с усилията на МЗ – това е Националната здравно-информационна система.

И тук действително имаме добра новина, защото тази система вече е достъпна за хората и чрез мобилното си приложение, като МЗ успя да даде този достъп на хората дори без електронен подпис, чрез организираните открити пунктове в цялата страна за получаване на код за достъп за приложението Е Здраве.

Да добавим към източниците на достоверна дигитална здравна информация и тези на съсловните медицински организации.

Не на последно място като проверен и достоверен източник на здрава информация са БНРи БНТ и БТА.

В коя сфера на здравната информация най-често хората се доверяват, без да проверява често и без дори да се допитат до общопрактикуващия лекар.

-Как да регулирам кръвното си налягане;
-Трябва ли да спирам без консултация хапчета си при високо кръвно; 
-Проблеми на сърцето;
-Гинекологични прегледи при хората над 55 + и мамография- в малките населени места няма добър достъп до специалисти, дори жените да искат да посетят лекар;
-Простата при мъжете – късна диагностика също;
-Как да отслабна – видове диети и хапчета, без да се търсят страничните ефекти;
-Дерматити и алергии, псориазис;
-Проблеми на щитовидната жлеза;
-Хемороиди;
-Как да се справя с хормоните в менопаузата;
-Болки в кръста, в гърба, в коляното – цялата ортопедия;
-Очните проблеми – тук за щастие се наблюдава в последните години по-добра информираност на възрастните хора и по-бързо търсене на здравен специалист.

Най-често хората биват подвеждани в социалните мрежи по темите:

Как да отслабна бързо, Ставни заболявания, Кожни заболявания и автоимунни – псориазис, атопичен дерматит, лупус, дераматити и алергии, Как да се подобри еректилната дисфункция, Какви хранителни добавки да се приемат за всичко почти, Стероиди за мускули и фитнес добавки като протеини, Косопад, Прочистване на съдовете, холестерол и атеросклероза, Гъбички по ноктите, Проглеждане

По тези теми се излъчват фалшиви видеа с известни професори по медицина и лекари като проф. Иво Петров – инвазивен кардиолог, доц. Григоров – за чистене на кръвоносни съдове, проф. Оскар – вълшебно хапче за проглеждане, доц. Калоян Давидов – рак на простата, доц. Трифон Вълков – инфекционист, доц. Даниела Попова от ИСУЛ за хапчета за отслабване, също и известни журналисти от националните телевизии.
Снимки – Гергана Хрисчева

По публикацията работи: Милена Очипалска

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Рабиша, селото в което се живее трудно

Село Рабиша се намира в община Белоградчик, област Видин и е известно с пещерата "Магура", която се намира на 3 километра от селото и с най-голямото по площ вътрешно езеро у нас – Рабишкото езеро. Според последното преброяване в Рабиша живеят 245 човека. Преди 90 години жителите на селото били 1296. Църквата "Свети пророк Илия" е построена..

публикувано на 19.10.24 в 08:15
д-р Орлин Колев и Анелия Торошанова

За дискриминацията – тормоз, преследване, подбуждане

В рубриката "Съветите на адвоката" на юридическото предаване "Законът и Темида" д-р Орлин Колев – експерт по конституционно право, преподавател в ЮФ на СУ "Св. Климент Охридски", член на Комисията за защита от дискриминация, дългогодишен консултант на предаването, отговаря в ефир на слушателски въпроси. Петър Ненов, София: С оглед на обстоятелството,..

публикувано на 18.10.24 в 15:00

Персонализирана терапия за рак: Български изследовател сред водещите млади учени на света

Иновативното проучване на лечение на рак на гърдата, ръководено от д-р инж. Веселина Узунова, ѝ донесе място сред топ 30 финалисти в световния формат на Програма "Най-изявените млади личности на света" за 2023 г., организирана от Международната младежка камара – България (JCI Bulgaria). Проучването ѝ в областта на туморната нанотераностика следва..

обновено на 18.10.24 в 12:40
адв. Петър Николов, Анелия Торошанова, адв. Елка Пороминска и адв. Деян Драгиев (от ляво надясно)

Противоречат ли на правото на ЕС промените в Закона за адвокатурата?

Противоречат ли на правото на ЕС промените в Закона за адвокатурата? Какви изисквания има нормативната уредба на Европейския  съюз по отношение на защитата на важни, според договора на функционирането на ЕС, принципи и права, във връзка със съдебните разноски и възнагражденията на адвоката? За справедливата и балансирана законодателна уредба – една..

публикувано на 18.10.24 в 12:35
Генералният директор на БНР Милен Митев.

Милен Митев: Създаването на дигитално съдържание е ключово за бъдещето на радиото

Генералният директор на Българското национално радио (БНР), г-н Милен Митев, гостува в предаването "Нашият ден", където говори за ролята си на настоящ и бъдещ генерален директор на медията. Той благодари за доверието, което му беше гласувано за втори мандат както от Съвета за електронни медии, така и от много от колегите му в радиото. По думите му..

обновено на 18.10.24 в 11:38