Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Неделя, 27 октомври

Избрано от програмата

от 0.30 до 2.00 часа
Радиотеатър след полунощ
"В полите на Витоша" от Пейо К. Яворов

от 2.00 до 3.00 часа
Нощна Академия комика
Избрано от "Летящата читалня".

от 3.00 до 5.00 часа
Еврокласик ноктюрно
Записи от международния музикален радиообмен

от 5.00 до 6.00 часа
Българска народна музика
Изпълнения на Ансамбъл "Пирин", Вълкана Стоянова, Темелко Иванов, Йовчо Караиванов, Угърчинската група, Диляна Колева, Стоян Борисов, Жинка Толсузова, група "Българи", Цветан Банев, Добра Савова, Динко Фърчанов и ОНМ на БНР.

от 6.07 до 7.00 часа
Изгрев
Водещ: Зорница Гъркова
Кремена Минева и Мирослав Гамов от хасковското село Константиново са лекари – Кремена е специализирала в пластично-възстановителната хирургия, а Мирослав е кардио и гръден хирург. Преди няколко години избират да останат в България, а впоследствие за постоянно да заживеят в селото, където са овощните и зеленчуковите им градини.

от 7.20 до 8.00 часа
Детското.БНР
Водещ: Ангелина Грозева
• Български ученици-режисьори представят собствени филми, посветени на климатичните промени и екологията в инициативата "Научи, разкажи, заснеми! Климатът и екологията се срещат с изкуството”. Разговор с режисьори и модератори на панела - Слава Дойчева и Димитър Узунов.
• Учениците от ГПЧЕ "Йордан Радичков" - Видин разказват за участието си.
• Вокална студиа "Дъга" отбелязва 30 години от своето основаване. Разговор с ръководителката Снежана Полихронова-Кърнолски.

от 8.06 до 9.00 часа
Благовестие
Водещ: Ана-Мария Кръстева
• Вярата ни днес.
Една от основните теми на евангелското четиво в 7-та неделя след Въздвижение е вярата, защото тя е важно условие за нашето спасение. Словото Божие ни разкрива често ярки нейни прояви, благодарение на тях се явява Божията сила в чудеса, за каквито става дума и в този евангелски откъс. В наши дни, както и по времето на Христос, има множество болни, както има и лечители, които благоразумният човек не бива да пренебрегва. Но дали е достатъчна и силна нашата вяра? Когато дойдат минути на изпитания, дали сме готови да надживеем съмненията и колебанията, които ни обхващат? Настигнат ли ни болести, споходили ни смърт, някои от нас изпадат в отчаяние и маловерие и започват да роптаят срещу Бога, загубвайки всякаква надежда в Божествения Му Промисъл и Неговата помощ. Заедно с проф. Калин Михайлов, поет и преподавател по  антична и западноевропейска литература в СУ "Св. Климент Охридски", разговаряме отново за вярата, поради огромния дефицит от нея не само в нашето общество, но и сред прокламиращите се за християни.
• Християнска поезия: стихотворението "В тежки моменти" от Асен Разцветников, в изпълнение на актьора Ириней Константинов.

от 9.00 до 9.30 часа
Тийн тайм
Водещ: София Михайлова, Розита Еленова
• Актьорската интерпретация се посвещава на човека с невероятна фантазия – поет, писател, драматург, преводач, журналист и дипломат – Валери Петров.
• Тийнейджърът в мен: гостува е актрисата и експерт по психо-драма, специалистът по движенчески театър, майка на тийнейджър и бивш състезател по художествена гимнастика – Юлиана Сайска.
• Подкастът "Импулсът в мен" е посветен на дилемата да уча ли в чужбина, обучение зад граница – за или против?

от 9.30 до 11.00 часа
Гласът на времето
Водещ: Радослав Чичев
Каква е медийната грамотност в България? Как децата и възрастните формират представата си за света и защо е важно четенето и обсъждането на литература? С участието на Вал Стоева, председател на фондация "Детски книги" и съосновател на фондация "Четене", Кристина Христова, председател на "Коалиция за медийна грамотност", и Жюстин Томс, експерт в областта на дигиталните медии и комуникациите.

от 11.00 до 13.00 часа
От песен в песен
Водещ: Лина Мачева
• Мария Стефанова с ефирна премиера на новата си песен "Свят ден".
• Северняшки ансамбъл с два празнични концерта по повод 65-та си годишнина.
• Данаил Цолов, директор на плевенския ансамбъл, разказва за програмата на събития и за мисията на артистите в него днес.
• Покана за "Пътя на китарата”, авторски концерт на китариста Ангел Демирев в Първо студио на медията ни на 6 ноември.

от 13.00 до 14.00 часа
Академия Комика – "Д-р Спас и неговите пациенти"
Водещ: Нина Божидарова
Актьорите Мая Бабурска, Добриела Попова и Иван Петрушинов четат текстове на Димчо Дебелянов, Марк Твен, Нора Джойс, Джими Дюран и Димитър Лазаров.

от 14.00 до 16.00 часа
Неделен следобед
Водещ: Цветана Тончева
Камерни шедьоври на трима велики композитори, чиито фамилии започват с "Б" – Бах, Бетовен, Брамс. Големите "Б" на предкласиката, класиката и романтизма звучат в изпълнения на реномирани съвременни интерпретатори, записите са от фестивалите във Вербие и Монпелие. Бетовен и Брамс свирят пианистът Еманюел Акс, виолончелистът Йо-Йо Ма, цигуларят Леонидас Кавакос, пианистката Юджа Уанг, цигуларят Даниел Лозакович, виолистът Антоан Тамести и виолончелистът Клаус Мякеля. В началото и в края на предаването звучи Бах в интерпретации на изключително интелигентен музикант с разностранни интереси - това е пианистът Пьотр Андершевски.

от 16.00 до 17.00 часа
Радиотеатър в неделя
"Девет нощи или Забележителното пътешествие на мечките панда, описано от саксофонист, който имаше приятелка в Хамбург" от Матей Вишниек
Премиера

от 17.00 до 18.00 часа
Покана за пътуване - Избрано
Водещ: Магдалена Гигова
• Димитър Владиков, университетски преподавател в Китай за най-голямото пристанище в света Нинбо. За града на китайските милиардери Ханджоу. За новия подход към екологията в Шанхай. Регулацията за използване на дронове в Китай, защото там носят доставките на храна. И системата за разплащане, която изключва книжните пари.
• Магдалена Гигова за пустинята Тасили в Алжир, нравите на туарегите и приготвянето на традиционната им напитка - чай с пяна.

от 18.30 до 19.00 часа
Концерт "Златният кос"
Водещ: Весел Цанков
Научни песни от фестивала на хумористичната и сатиричната песен "Златният кос", изпети от Пенчо Петров, Георги Мамалев, Коста Карагеоргиев, Александър Александров, Татяна Лолова, Васил Попов, Симеон Владов и Вяра Табакова.

от 19.00 до 20.00 часа
Голямата къща на смешните хора
Водещ: Весел Цанков
• "Истинските новини" - какво е чудо станало в Япония.
• "Животът ни като виц" - още 13 небостъргача ще се изпружат в София.
• "Вопли от интернета" - народът разказва вицове.
• "Усмивки от старите радиоленти" - приготвяйки зимнина слушаме подходящо стихотворение.
• "Тъп виц" - тъп виц.
• "Слушател на телефона" - противник е дошъл и си е отишъл.

от 20.00 до 21.00 часа
Фотофабрика
Водещ: Eми Барух
Фотографското събитие на тази есен се случи в Пловдив, където се състояха международните фотографски срещи под надслов "Цвят, Реалност, Въображение”. За гостуващите автори и за събитията под тепетата разказва  Рафаело Казаков. А за предстоящата премиера на фотокнигата "Хроники на всекидневието" - говори доц. Георги Лозанов.

от 21.00 до 22.00 часа
Изпята поезия - Избрано
Водещи: Димитрина Кюркчиева, Кристиян Бояджиев
В предаването звучат изпълнения на Керъл Кинг, "Дийп Пърпъл", "Метюс Садърн Камфърт", Мишел Делпеш, "Тото", Габи Морено и Михаил Белчев.

от 22.00 до 24.00 часа
Музикалните вечери
Водещ: Валерия Христова
Музикалната вечер е посветена на диригентското майсторство на Ленард Слаткин.

По публикацията работи: Росица Михова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Вторник, 29 октомври

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Живей като другите и бъди благословен" от Мирон Иванов – 41 част от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес Водещ: Александър Янев от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам Водещ: Людмил Фотев Вторниците в "Музиката, която обичам", са както обикновено, посветени на нашите "кръстници"..

публикувано на 28.10.24 в 08:25

Понеделник, 28 октомври

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Живей като другите и бъди благословен" от Мирон Иванов – 40 част от 0.30 до 2.00 часа Вавилонската фонотека Водещ: Цветан Цветанов Нов български джаз по света – представяме албумите на дуото Noise Linguistix (Михаил Иванов и Александър Логозаров) Tissue of Trust (със специалното участие на..

публикувано на 27.10.24 в 14:48

Събота, 26 октомври

Избрано от програмата от 0.15 до 3.00 часа Заедно след полунощ – Нощна стража Водещи: Албена Велева, Иван Драгнев • Новини от българската и световна музикални сцени. • Нови сингли. • На този ден през годините. • Рожденици. от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до 6.00 часа Българска народна..

публикувано на 25.10.24 в 13:49

Петък, 25 октомври

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Живей като другите и бъди благословен" от Мирон Иванов – 39 част от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес Водещ: Кирил Чобанов от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам Водещ: Диляна Трачева БНР топ 20 Класация за български песни от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи..

публикувано на 24.10.24 в 08:15

Четвъртък, 24 октомври

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Живей като другите и бъди благословен" от Мирон Иванов – 38 част от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес Водещ: Зоя Димитрова от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам Водещ: Людмил Фотев Четвъртъците в "Музиката, която обичам" завършват епизодите, посветени на Кийт Джарет. Слушаме..

публикувано на 23.10.24 в 08:15