Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Чудото шоколад – Епизод две: Капризният шоколад – технологии, грешки и романтика

"Той е магия, той е мега микс от аромати, той е преживяване, той те завладява и си играе с нас, той е капризен..."

Така определят "главния герой" на следващия разказ хората, които го докосват всеки ден и със страст обясняват за него, а това "той" с толкова много определения е шоколадът.

Обичате ли шоколад? Не? Може би, защото не сте опитали истински шоколад, а може би, защото не знаете как и къде се раждат съставките му. За всичко това и още много за шоколада искаме да ви разкажем в петте епизода на тази "Радиоенциклопедия".


Сладкодумно събеседниците ни – майстори шоколатиери разказваха в първия епизод за уникалното какаово дърво и неговите плодове, които растат само на специфични места по света.

Красимир Бенямин и Антон Кринчев са били в екваториални джунгли, за да открият най-добрите сортове какао и после да ги превърнат в шоколад. Те, заедно с шеф Ради Стамболов обясниха за сладката пулпа, в която се гушат какаовите зърна, както и колко е важна ферментацията и начина им на отглеждане. Както и защо шоколадът е "храна на боговете", "магия" и "преживяване".


Вторият ни епизод се казва: "Капризният шоколад: технологии, грешки и романтика". В него майсторите шоколатиери разкриваттайните си, как полека лека превръщат какаовия плод в шоколад, с помощта на: мелници, в които се смилат какаовите зърна, на "фурни като локомотива на Хари Потър", в които се изпичат, педали за ускорение на шумни машини или пък на мраморни маси като тази на Жулиет Бинош от филма "Шоколад". Защо масата трябва да е мраморна или гранитна, когато се темперира на ръка, а не в машина, защо шоколадът изисква да си "бърз като във Формула 1", колко е шумно, когато се приготвя шоколад, кои са най-романтичните процеси, докато от шушулката на какаовото зърно се стигне до нежното, лъскаво блокче шоколад или вкусната ароматна шоколадова напитка – все въпроси, на които отговаряме тук.


В епизода се описват и "гениалните грешки" на сладкарите заради които днес имаме най-забележителните шоколадови шедьоври. Разказват се любопитни истории като тази на Ганаш, на когото е кръстен ганашът или пък как случайно се е получил карамеленият шоколад, защото един майстор се е разболял. 

Разбира се, с усмивка става дума и за това как ухае една работилница за шоколад и как майсторът може да се "превърне сам в шоколад".

Събеседници: шеф Ради Стамболов, Красимир Бенямин, собственик и съосновател на шоколадова фабрика, Антон Кринчев, собственик и съосновател на малка шоколадова лаборатория.


Снимките са на Красимир Бенямин и Антон Кринчев, които са били в какаови плантации по света, за да подберат най-доброто за производството си.

По публикацията работи: Росица Михова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Как ще продължи да функционира нормално Атанасовското езеро

Вече 12 години в Бургас се отбелязва специалният зимен празник на Атанасовското езеро и се празнува неговия имен ден на 18 януари – Атанасовден. Различни прояви всяка година привличат интереса на гражданите – полумаратон "Атанасовско езеро", викторини, книгата "Полет в солта", наблюдения на птици, телевизионни участия и други...

публикувано на 25.01.25 в 10:10

Мира Баджева: В Южна Луангва снимах лъвица от метър разстояние

Опитайте се да обуздаете завистта си, когато научите, че през последните три месеца журналистката Мира Баджева е обиколила Земята два пъти и малко. Сметката е проста. Според НАСА обиколката на нашата планета е 40 075 км в най-широката ѝ част при екватора, а Мира е навъртяла 87 000 километра предимно из Африка и Азия с щипка Канарски острови за..

публикувано на 25.01.25 в 08:40

Как се възпитават добри хора и отговорни граждани чрез оценка за дисциплина и глоби за родителите

Въпросът е напълно реторичен, но явно трябва да се зададе заради шума, който се създаде около едно синдикално изявление и повърхностното заиграване с реалните и много дълбоки проблеми в българското средно образование. На 10 януари синдикат "Образование" към КТ "Подкрепа" оповести приоритета си за годината – и той е един – възпитанието, което..

публикувано на 24.01.25 в 17:05

Хладно оръжие от българското Средновековие показват в НАИМ-БАН

Хладно оръжие от българското Средновековие показват в НАИМ-БАН. Изложбата представя над 120 експоната от 29 музея, обявява директорът на Националния археологически институт с музей при БАН. Експозицията ще продължи до 30 септември 2025 г. Едната от идеите е да бъде един от акцентите през юли по време на сесиите на ЮНЕСКО в България. "Целта..

публикувано на 24.01.25 в 15:50

Започват проявите за отбелязването на 225 години от рождението на Колю Фичето

В Историческия музей в Дряново се открива изложба с акварелни творби на арх. Белин Моллов. С нея се дава начало на Националното честване, посветено на 225 години от рождението на възрожденския майстор-строител Колю Фичето. Честването е организирано от Община Дряново и Исторически музей - Дряново, под патронажа на Министерството на културата...

публикувано на 23.01.25 в 17:00