Жълтата подводница

Истории за преследвачите на мечти

понеделник, от 11.00 до 12.00 часа

На 13 ноември 1968 година е премиерата на филма, създаден по сценария на Ерик Сийгъл и режисиран от Джордж Дънинг „Жълтата подводница”. Анимацията разказва историята на войника Фред, който се среща с музикантите от група „Бийтълс” и пътува на жълтата им подводница до Пепърленд. С песните на великолепния квартет от Ливърпул рисуваните герои прекосяват Морето на времето, Морето на науката, Морето на чудовищата, Морето на нищото..., за да спасят народа на идиличната страна от сините гадняри, които ненавиждат любовта и музиката. Историята съществува отдавна с различен край. Сблъскваме се с нея и днес. Вероятно ще я има и утре. Нашият екип избра да се качи на борда на „Жълтата подводница”.
Мястото, където всеки може да изрази мнението си, да даде идея, да критикува, да стане част от екипажа или просто да се забавлява с разкази на пасажерите.

„Истории за преследвачите на мечти”
Идеята на музикалното предаване „Жълтата подводница - истории за преследвачите на мечти” е да се намери и разкрие музикалното многообразие в класиката и в модерността. Класиката, потърсена в образци от рок, поп, соул, R&B, кънтри и джаз музиката, и в историята на популярната музика. Модерността ще ни съпровожда чрез актуалния саунд (напр. на DJ и на рок музиканти) и чрез стремежа на съвременните музиканти да разкрият утвърдени форми като вълнуващи, развиващи се (напр. на блуса). Ще обръщаме внимание на музиканти от последното поколение, на артисти, които разкриват и развиват музикалните традиции на своите народи, на творби, родени от приятелствата на музиканти от различни поколения, стилове и жанрове или от група съмишленици.
Ще бъдат представяни новите продукции на предпочитани от екипа музиканти и групи.
В подбраната музика ще се търсят разнообразни връзки на тематична, стилистична и друга основа.
Във всяко издание ще се спираме на класиката и модерността в българската поп- и рокмузика. Ще търсим мнението на музиканти и артисти, ще популяризираме новите и ще си припомняме малко позабравените им творби.
Ще се стремим бързо и подробно да запознаваме слушателите и да популяризираме музикалните събития, актуални за периода - концерти, промоции, фестивали и пр. в София, страната и чужбина.
Предаването ще е отворено за мнения и предложения от слушатели, музиканти, журналисти.
Търсената аудитория ще е от хора с интереси и афинитет към музиката, но в същото време ще се стремим да привлечем нови съмишленици.
Рубрики: „Концертна версия”, „Разказано със звуци” и други.
Екип: Цветославия Бахариева, Георги Величков