Расте интересът на българите към инвестиране в ценни книжа

От началото на годината финансисти наблюдават все по-нарастващ интерес на дребните вложители към нетрадиционните за българина финансови инструменти, каквито са акциите и облигациите.

Кризата е на път да трансформира спестяванията на гражданите и да промени финансовата култура на българите през следващите няколко години
, прогнозира финансистът Явор Ачев. Той изтъкна, че около 2/3 от спестяванията в близките до нас страни са в депозити, но 1/3 са в други финансови инструменти.

Моментът е изключително подходящ, тъй като има редица специализирани компании, също така всички големи банкови групи в България предлагат услуги по управление на активи. За масовия клиент най-достъпната форма е чрез инвестиции във взаимни фондове. Те предлагат много ниски такси за вложителите. Специално за България, за българските вложители няма никаква разлика дали ще инвестират във фондове, които се предлагат публично в страната от България, спрямо нашите приятели от ЕС, от други европейски държави. Таксите и комисионните са абсолютно едни и същи. Доходността, която се реализира, е абсолютно една и съща.


Доходността от вложенията в ценни книжа ще гони тази от лихвите по депозитите, прогнозират финансистите. В Европа, облигациите, които са малко познат у нас инструмент, са имали доходнот от близо 10% годишно по време на кризата, изтъкна Ачев. Така портофейлът на хората, които са инвестирали мъдро в акции и облигации, не е намалял значително допълни той. Краткият съвет към масовия потребител е да спазва дисциплина и да бъде активен, изтъкна експертът:

Има две основни правила, които се наричат "дисциплина на покупка" и "дисциплина на продажба". Дисциплината на покупка е да си определим правилно какви финансови нужди имаме, в какъв хоризонт, да си купим съответните финансови инструменти, които отговарят на тези хоризонти и след като ги купим, да не прибягваме към много чести промени  в портфейла, към влияние от външни фактори, какво е написано за пазара и т.н. Вторият фактор е дисциплина на продажба. Т.е. в момента, когато достигнем нашите финансови цели, да пристъпваме или към продажба на портфейла, или да бъдем активни и да преразгледаме.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

В Стара Загора отстраниха член на СИК поради несъвместимост

Общинската избирателна комисия в Стара Загора е освободила член на Секционна избирателна комисия в града заради несъвместимост.   В мъглижкото село Юлиево след сигнал от един от кандидатите за кметове  в джипа на съпругата на негов конкурент бяха открити избирателни списъци.  След подаден сигнал от една от политическите партии, че съпругата на кандидат..

публикувано на 29.10.23 в 17:20
Росица Матева

ЦИК ще провери всички кандидати дали отговарят на условията

ЦИК ще извърши проверка на всички регистрирани за участие в изборите за общински съветници и за кметове кандидати дали отговарят на изискванията. Това ще се случи до 10 часа на 28 ми септември, ден преди началото на предизборната кампания.  Говорителят на ЦИК Росица Матева обясни, че ще се проверява и дали кандидатите нямат влязла в сила санкция за..

публикувано на 26.09.23 в 15:48

Нина Суомалайнен: Властите в България да работят по-активно за отстраняване на купения вот

Властите трябва да работят по-активно за отстраняване на купения вот и да подобрят правната рамка за провеждане на предизборна кампания, заяви в интервю за БНР Нина Суомалайнен, ръководител на мисията от наблюдатели от Службата за демократични институции и права на човека на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа. Според..

публикувано на 03.10.22 в 18:37

В 176 от 269 секции в Ловешка област ще се гласува машинно

В област Ловеч на предстоящите на 14 ноември избори за президент и вицепрезидент и народни представители в 176 от общи сформираните 269 секции ще се гласува машинно. Това стана ясно на проведената днес работна среща, свикана от областния управител на Ловеч Светослав Славчев, с  участието на директора на ОДМВР – Ловеч Станислав Великов и председателя на..

публикувано на 11.10.21 в 21:53