Първа АГ болница в София е единствената, в която психолог работи с майките на недоносени деца

| обновено на 14.05.14 в 11:51

От 12-и май в Неонатологичното отделение на Първа АГ болница „Света София“ в столицата вече има психолог, който работи с майките на недоносени деца. Това каза в предаването „Преди всички“ Василка Руменова от Фондация "Нашите недоносени деца". Тя изрази надежда този опит да бъде последван и от другите неонатологични отделения в страната.

Всяко десето бебе у нас се ражда недоносено, потвърди доц. Ралица Георгиева - началник на Клиниката по неонатология в Специализираната болница за активно лечение по детски болести.

Преждевременно роденото бебе тежи около 600 до 2 500 грама като има случаи на оцелели деца с тегло под 500 грама. Продължителността на пребиваване в ковьоз зависи от индивидуалните особености на детето. Всички медицински манипулации се извършват в ковьоза. При недоносени бебета честотата на инфекции на дихателните пътища е десет пъти по-висока. Голяма част от тях правят и мозъчни нарушения, които могат да доведат до детска церебрална парализа или епилепсия. Много от преждевременно родените деца са застрашени и от зрителни проблеми или ретинопатия. Основните проблеми в здравните грижи за недоносените деца са липсата на достатъчно специалисти в неонатологичните отделения, нуждата на високотехнологична апаратура и медикаменти.

В сградата на Специализираната болница за активно лечение на детски болести днес беше представена кампанията „Най-големите герои са най-малките“ на Фондация „Нашите недоносени деца“.

От звуковия файл можете да чуете интервюто на Силвия Великова с Василка Руменова.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

В Стара Загора отстраниха член на СИК поради несъвместимост

Общинската избирателна комисия в Стара Загора е освободила член на Секционна избирателна комисия в града заради несъвместимост.   В мъглижкото село Юлиево след сигнал от един от кандидатите за кметове  в джипа на съпругата на негов конкурент бяха открити избирателни списъци.  След подаден сигнал от една от политическите партии, че съпругата на кандидат..

публикувано на 29.10.23 в 17:20
Росица Матева

ЦИК ще провери всички кандидати дали отговарят на условията

ЦИК ще извърши проверка на всички регистрирани за участие в изборите за общински съветници и за кметове кандидати дали отговарят на изискванията. Това ще се случи до 10 часа на 28 ми септември, ден преди началото на предизборната кампания.  Говорителят на ЦИК Росица Матева обясни, че ще се проверява и дали кандидатите нямат влязла в сила санкция за..

публикувано на 26.09.23 в 15:48

Нина Суомалайнен: Властите в България да работят по-активно за отстраняване на купения вот

Властите трябва да работят по-активно за отстраняване на купения вот и да подобрят правната рамка за провеждане на предизборна кампания, заяви в интервю за БНР Нина Суомалайнен, ръководител на мисията от наблюдатели от Службата за демократични институции и права на човека на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа. Според..

публикувано на 03.10.22 в 18:37

В 176 от 269 секции в Ловешка област ще се гласува машинно

В област Ловеч на предстоящите на 14 ноември избори за президент и вицепрезидент и народни представители в 176 от общи сформираните 269 секции ще се гласува машинно. Това стана ясно на проведената днес работна среща, свикана от областния управител на Ловеч Светослав Славчев, с  участието на директора на ОДМВР – Ловеч Станислав Великов и председателя на..

публикувано на 11.10.21 в 21:53