Жътвената кампания стартира с по-ниска изкупна цена на пшеницата


Жътвената кампания тази година ще стартира при цени от около 300 лева за тон пшеница. Това сочат прогнозите на експерти от Софийската стокова борса. Цената е по-ниска от миналогодишната, но дъждовете и опропастената реколта няма да повлияят върху нейното покачване, поне през лятото. Това смятат анализаторите, като съпоставят офертите между производители и търговци.

При липсата на сняг в началото на годината, след това многократното третиране срещу вредители и накрая проливните дъждове, зърнопроизводителите са разочаровани в началото на кампанията, защото смятат, че няма да си върнат дори вложенията в тазгодишната реколта. Търговците обаче се съобразяват със ситуацията на международните пазари, където се очакват отлични добиви и огромна конкуренция и не могат да предложат повече от 250 - 300 лева за тон зърно, при старта на кампанията. Това е с между 10 и 15 на сто по-малко в сравнение с миналата година, когато първите оферти между производители и търговци се срещнаха на 345 лева за тон.

Имайте предвид, че за зърното не търсенето и предлагането в България и не в зависимост от реколтата у нас, се определя цената на отделните видове зърно. Така, както цената на златото, американския долар и петрола, се изчислява на база световното търсене и предлагане, така трябва да свикнем, че цената на зърното се определя от търсенето и предлагането в световен мащаб. Малко по-слабата реколта тази година няма да доведе до покачване на цената в България, обясни изпълнителният директор на Стоковата борса Васил Симов.

А прогнозите за световното производство тази година са за много по-добра реколта. Над 700 милиона тона световен добив, при спад на потреблението и ръст на преходните запаси с 13 милиона тона, по данни на Министерството на земеделието на Съединените щати, което излиза ежегодно с прогнози за целия свят.

Освен това в ЕС очакваната реколта е с 3 милинона тона повече в сравнение с миналата година и това ще изведе Европа за първи път през тази година на първо място по износ и търговия с пшеница в света.

И ако стесним още повече територията, до нашия, Черноморски регион, където се очакват около 35 милиона тона износ от Русия, Украйна и Казахстан, задачата на нашите производители и търговци в тази конкурентна среда се усложнява още. Очаква се България да излезе с 3 милиона тона износ, но конкуренцията няма да позволи по-високи цени, коментират борсовите анализатори.

Цените в Черноморския регион в момента са следните - в Русия 255 долара за тон, Украйна - 253, като поевтиняването на годишна база е между 4 и 6 на сто. В Европа - между 250 и 270 долара за тон, при годишен спад от около 8% и в Съединените щати - 242 долара за тон при поевтиняване за 1 година от 11 на сто.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

В Стара Загора отстраниха член на СИК поради несъвместимост

Общинската избирателна комисия в Стара Загора е освободила член на Секционна избирателна комисия в града заради несъвместимост.   В мъглижкото село Юлиево след сигнал от един от кандидатите за кметове  в джипа на съпругата на негов конкурент бяха открити избирателни списъци.  След подаден сигнал от една от политическите партии, че съпругата на кандидат..

публикувано на 29.10.23 в 17:20
Росица Матева

ЦИК ще провери всички кандидати дали отговарят на условията

ЦИК ще извърши проверка на всички регистрирани за участие в изборите за общински съветници и за кметове кандидати дали отговарят на изискванията. Това ще се случи до 10 часа на 28 ми септември, ден преди началото на предизборната кампания.  Говорителят на ЦИК Росица Матева обясни, че ще се проверява и дали кандидатите нямат влязла в сила санкция за..

публикувано на 26.09.23 в 15:48

Нина Суомалайнен: Властите в България да работят по-активно за отстраняване на купения вот

Властите трябва да работят по-активно за отстраняване на купения вот и да подобрят правната рамка за провеждане на предизборна кампания, заяви в интервю за БНР Нина Суомалайнен, ръководител на мисията от наблюдатели от Службата за демократични институции и права на човека на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа. Според..

публикувано на 03.10.22 в 18:37

В 176 от 269 секции в Ловешка област ще се гласува машинно

В област Ловеч на предстоящите на 14 ноември избори за президент и вицепрезидент и народни представители в 176 от общи сформираните 269 секции ще се гласува машинно. Това стана ясно на проведената днес работна среща, свикана от областния управител на Ловеч Светослав Славчев, с  участието на директора на ОДМВР – Ловеч Станислав Великов и председателя на..

публикувано на 11.10.21 в 21:53