По официални руски данни, близо 400 хиляди са бежанците от Източна Украина

 Никой не може да каже дори приблизително какъв е броят на украинските бежанци в Русия.  Причината за това е в преплитането на много лични съдби и връзки,  тъй като десетки хиляди жителите на Донбас имат в Русия роднини, приятели или делови партньори. Всеки украински гражданин може спокойно да пресече руската граница и да остане в страната 90 дни и затова е трудно да се отличат хората, които бягат от войната и тези, които по лични причини посещават Русия.  В Държавната дума вече действа Щаб за оказване на помощ на бежанците- негов председател е  Атарий Аршба- член на Комитета по гражданско и процесуално законодателство и експерт по разрешаване на конфликти и интеграция на сънародниците.
  Според нашите оценки броят на хората, които са прекосили границата, бягайки от войната, вече са около 400 хиляди. И докато някои господа на Запад се опитват да представят тези хора за  туристи, за нас това е истинска хуманитарна катастрофа. В тази ситуация нашата държава трябва да предприеме всички най-необходими действия. Ние в Държавната дума създадохме щаб, в който влизат специалисти от най-различни области, предвид социалните, здравни и законодателни задачи, които трябва да решаваме. Поканихме за съдействие и представители на имиграционните и на граничните служби, както и психолози. Проведохме няколко заседания и решихме, че на първо време е най-важно да имаме правдива информация от регионите, където се намират украинските бежанци. Затова решихме нашите депутати от ВорОнежска, БЕлгородска и РостОвска област да участват най-активно в работата на създадените по места оперативни щабове. Много от бежанците буквално се пръснаха из страната и живеят с надеждата, че след някой друг ден ще се върнат в родината си, но това едва ли ще се случи скоро предвид продължаващите бойни действия. Най-важното днес е да се окаже помощ на тези хора да преодолеят шока. Това, което се случи с тях, е по-лошо от пожар. Цели семейства буквално за секунди със скъсани чанти трябваше да бягат, а тези, които останаха също се оказаха в друга страна. И тук не е важно дали си прекосил границата или не- можеш да бъдеш бежанец и в своята родина. А тези хора още никой не е преброил колко са.
  Украинските граждани пресичат руската граница без визи или други формалности и затова е трудно да се определи кои се нуждаят от помощ като бежанци и кои отиват при своите близки и роднини. За проблемите, които възникват пред украинските бежанци и за това как те ще се решават от руските власти разказа председателят на Комитета по социална политика и трудови въпроси в руската Държавна дума Андрей Исаев.
  Според договора от 1997 година между нашите две страни, украинците могат да пребивават в Русия до 90 дни. Наясно сме, че сега да искаме от тези хора да се връщат обратно след като са избягали от хуманитарната катастрофа, е нереално.  Затова федералната имиграционна служба издаде заповед този срок да бъде удължен до 180 дни. По-нататък ще действаме според ситуацията.  Също така се договорихме с властите, че тези, които по обективни причини са нарушили срока на пребиваване, няма да подлежат на административно наказание и депортиране. Решихме и друг важен въпрос, свързан с възможността бежанците да си намерят работа. По закон чуждестранните граждани нямат право да се обръщат за помощ в центровете по заетост, но след преговори с Министерството по труда беше решено тези правила да се променят при търсенето на временна работа от хората които са избягали от войната в Украйна. 48 % от бежанците са деца в училищна възраст и ще трябва да се решава въпросът за тяхното обучение. Образователните програми в Русия и в Украйна са коренно различни. Адаптирането ще бъде трудно, особено по такива предмети като история. Проблеми възникват и с кандидат студентите, които няма как да се справят с нашите изпити. Министерството на образованието ще разработи специална приравнителна програма и ще предостави 1 500 хиляди места като държавна поръчка.  Не по-малко сложен е въпросът със студентите, които искат да продължат у нас своето обучение.
  Питам г-н Исаев и за плановете на руското ръководство в близките месеци и по-точно каква ще бъде съдбата на бежанците, когато лятото свърши, защото сега лесно се строят и оборудват палаткови лагери.
  Рзбира се никой няма да остане в палатка през зимата. Съответната подготовка е в ход и хората ще получат покрив над главите през студените месеци  на година. При това Русия продължава да се надява, че конфликтът ще бъде разрешен до настъпването на есенно-зимния период и ние полагаме всички усилия това да се случи. Но ако бежанците останат в Русия, освен че всички ще имат топли жилища, ще им бъде осигурена и временна работа.
  И още нещо- много руски семейства изразяват желание да приемат в домовете си бягащите от войната украинци. Създадена ли е организация в помощ на тези хора.
  Що се касае до семействата и готовността им да предоставят жилище на бежанците, тази дейност се организира от Обществената палата на Русия. Чрез своите регионални структури тя координира работата на място, събирайки информация и по този начин своя нов дом на руска земя вече са намерили десетки хиляди украински бежанци. 
Интервютата - в звуковия файл.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

В Стара Загора отстраниха член на СИК поради несъвместимост

Общинската избирателна комисия в Стара Загора е освободила член на Секционна избирателна комисия в града заради несъвместимост.   В мъглижкото село Юлиево след сигнал от един от кандидатите за кметове  в джипа на съпругата на негов конкурент бяха открити избирателни списъци.  След подаден сигнал от една от политическите партии, че съпругата на кандидат..

публикувано на 29.10.23 в 17:20
Росица Матева

ЦИК ще провери всички кандидати дали отговарят на условията

ЦИК ще извърши проверка на всички регистрирани за участие в изборите за общински съветници и за кметове кандидати дали отговарят на изискванията. Това ще се случи до 10 часа на 28 ми септември, ден преди началото на предизборната кампания.  Говорителят на ЦИК Росица Матева обясни, че ще се проверява и дали кандидатите нямат влязла в сила санкция за..

публикувано на 26.09.23 в 15:48

Нина Суомалайнен: Властите в България да работят по-активно за отстраняване на купения вот

Властите трябва да работят по-активно за отстраняване на купения вот и да подобрят правната рамка за провеждане на предизборна кампания, заяви в интервю за БНР Нина Суомалайнен, ръководител на мисията от наблюдатели от Службата за демократични институции и права на човека на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа. Според..

публикувано на 03.10.22 в 18:37

В 176 от 269 секции в Ловешка област ще се гласува машинно

В област Ловеч на предстоящите на 14 ноември избори за президент и вицепрезидент и народни представители в 176 от общи сформираните 269 секции ще се гласува машинно. Това стана ясно на проведената днес работна среща, свикана от областния управител на Ловеч Светослав Славчев, с  участието на директора на ОДМВР – Ловеч Станислав Великов и председателя на..

публикувано на 11.10.21 в 21:53