Кент Нагано: Музиката и изкуството ще внесат баланса в нашия свръхтехнологизиран свят

| обновено на 07.07.14 в 19:39

Силен акцент в програмата на IV оперен фестивал в подножието на крепостта Масада в Израел беше първото гостуване на Израелската филхармония на тази сцена.
Под диригентството на маестро Кент Нагано прозвучаха първата и деветата симфонии на Бетовен.

Такъв щрайх не бях слушала "на живо" от години! При това на открито, но с перфектно озвучаване с „гора от микрофони“. Щрайх в абсолютен синхрон, с брилянтно фразиране на всяка мелодия, което освобождава съзнанието ти от критични мисли и просто се потапяш в красотата на музиката! Другото ми голямо преживяване беше срещата с диригента Кент Нагано малко преди да излезе на сцената. След гостуването на Пласидо Доминго в България отново се докоснах до изключителната човечност на много от най-великите музиканти!

Маестро Нагано, какво е посланието на тази програма – първа и девета симфонии на Бетовен?
В основата и на двете творби е хуманизмът. Много е важно да направим всичко, което е по силите ни, за да се опитаме да опазим духа на хуманизма днес и да го предадем в бъдещето, на нашите деца! Това породи замисъла да изпълним първата и последната симфонии на Бетовен, публиката да почувства това велико разгръщане на гения на Бетовен, което кулминира в „Одата на радостта“ по текста на Шилер, неговия призив: „Запомнете! Ние всички сме братя, заедно“!

Може ли красотата да спаси света, по думите на друг велик творец – Достоевски?
Със сигурност красотата е в основата на човешкото същество. И това не е нещо статично. Всяка мисъл за красивото поражда енергиен поток, който създава диалог, който стимулира комуникацията, взаимодействието. Това със сигурност е един от елементите, които ни карат да вярваме, че човечеството ще оцелее в бъдещето!

А как се е променил светът на изкуството през последните десетилетия, във времето на глобализация и световна финансова криза?
Музиката винаги е била нещо много специално, нещо необикновено! И защото наистина е нещо чудно, изключително, ние не я причисляваме към обичайната популярна култура. Класическата музика винаги е имала специална стойност, значение за всички хора. Мисля, че това е причината толкова много деца да свирят на някакъв инструмент, не защото непременно ще станат велики музиканти, и толкова много хора да пеят, не защото ще станат следващите големи оперни певци, а защото музиката е може би най-естественият начин да общуваме помежду си! Може да ни сполети финансова катастрофа, но винаги ще има музика, композитори и изпълнители! А по отношение на предизвикателствата и промените, които ни носи глобализацията: тя ни носи много удобства, очевидно много позитивни аспекти, осигурява ни много повече информация. От друга страна, в днешния свят, според мен имаме нужда от красотата на музиката дори повече отпреди! Вярвам, че тъкмо музиката и изкуството ще внесат баланса в нашия свръхтехнологизиран свят и ще ни помагат да си припомняме общочовешките ценности!




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!