Расте броят на жертвите при днешната авария в московското метро

Снимка: ЕПА/БГНЕС
20 души загинаха при днешната авария в Московското метро. Близо 200 получиха наранявания, като 130 души бяха настанени в болници със сериозни травми. Това е най-тежката катастрофа в историята на московската подземна железница.

Инцидентът стана малко след 9 часа сутринта между станциите „Славянски булевард” и „Парк на победата”, когато хиляди московчани отиват на работа. При движението на композицията с висока скорост първите три вагона излизат от релсите, като два от тях се преобръщат и затискат пътуващите в тях стотици пътници. Като причина за аварията се разглеждат няколко варианта - внезапно спиране заради аварийно изключване на електрозахранването, повреда в ходовата част на един от вагоните или дефект на релсовия път.

Версията за терористичен акт изобщо не е била разглеждана. Изваждането на пострадалите от деформираните вагони отне на спасителите няколко часа. В акцията по оказване на помощ участваха десетки линейки, а най-тежко пострадалите бяха транспортирани с хеликоптери. Общо от мястото на инцидента бяха евакуирани над 1 100 души.

По брой на жертвите днешната катастрофа е най-тежката в историята на московското метро. Руският президент Владимир Путин, който е на посещение в Латинска Америка, веднага е бил уведомен за тежката авария и се е разпоредил да бъдат предприети необходимите мерки за разследване и за оказване помощ на пострадалите. Московското кметство и застрахователите ще подпомогнат роднините на загиналите с по 3 милиона рубли (около 65 хиляди евро).

Във връзка с трагедията за утре в руската столица е обявен ден на траур. 

Подробности чуйте от звуковия файл. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

В Стара Загора отстраниха член на СИК поради несъвместимост

Общинската избирателна комисия в Стара Загора е освободила член на Секционна избирателна комисия в града заради несъвместимост.   В мъглижкото село Юлиево след сигнал от един от кандидатите за кметове  в джипа на съпругата на негов конкурент бяха открити избирателни списъци.  След подаден сигнал от една от политическите партии, че съпругата на кандидат..

публикувано на 29.10.23 в 17:20
Росица Матева

ЦИК ще провери всички кандидати дали отговарят на условията

ЦИК ще извърши проверка на всички регистрирани за участие в изборите за общински съветници и за кметове кандидати дали отговарят на изискванията. Това ще се случи до 10 часа на 28 ми септември, ден преди началото на предизборната кампания.  Говорителят на ЦИК Росица Матева обясни, че ще се проверява и дали кандидатите нямат влязла в сила санкция за..

публикувано на 26.09.23 в 15:48

Нина Суомалайнен: Властите в България да работят по-активно за отстраняване на купения вот

Властите трябва да работят по-активно за отстраняване на купения вот и да подобрят правната рамка за провеждане на предизборна кампания, заяви в интервю за БНР Нина Суомалайнен, ръководител на мисията от наблюдатели от Службата за демократични институции и права на човека на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа. Според..

публикувано на 03.10.22 в 18:37

В 176 от 269 секции в Ловешка област ще се гласува машинно

В област Ловеч на предстоящите на 14 ноември избори за президент и вицепрезидент и народни представители в 176 от общи сформираните 269 секции ще се гласува машинно. Това стана ясно на проведената днес работна среща, свикана от областния управител на Ловеч Светослав Славчев, с  участието на директора на ОДМВР – Ловеч Станислав Великов и председателя на..

публикувано на 11.10.21 в 21:53