Апостол Апостолов: Хората няма да имат реален избор между осигуряването в НОИ за втора пенсия или в частен фонд

Президентът на КНСБ Пламен Димитров ще представи позицията на синдиката за пенсионната реформа. Очакват се и позициите за промените в пенсионната система на Патриотичния фронт и АБВ. В интервю за предаването на "Хоризонт" "Преди всички" бившият председател на Комисията за финансов надзор Апостол Апостолов коментира, че хората няма да имат реален избор между осигуряването в НОИ за втора пенсия или в частен фонд.

Според Апостолов в момента частните фондове носят доходност от 6,7 процента на вноските за втора пенсия, докато в НОИ парите ще потъват в солидарния модел, което прави двата вида осигуряване несравними. Тристълбовият модел на пенсионна система в България се е доказал като работещ, а нарушаването му може да доведе до стрес във финансовата ни система, смята Апостолов:

Всеки казва популистки: Да, това са моите пари за в бъдеще. Добре. Свободата на решение трябва да бъде да избирам там, където имам по-добър доход. Какво ще се сравнявам в НОИ спрямо частната пенсионна система? Те са несравними неща. Какво ще прави НОИ? Че нали виждаме, че непрекъснато е в дефицит. Тя няма артък пари да инвестира. Тя каквото влезе - разпределя. Този месец трябва да се платят 100 милиона. Я да видим колко имаме? Ами имаме 98. Дайте да вземем 2 милиона примерно от бюджета, където са делегирани тези права. Ето ви 100 милиона. Хайде, започваме пак събирането. Значи, затова това си е първи стълб и ние сега искаме общо взето тая система да я направим да не е тристълбова, да е едностълбова и половина евентуално. Не знам. За мен това, за съжаление, е решение, което, ако се търси някакъв бюджетен ефект, няма да е дългосрочно.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

В Стара Загора отстраниха член на СИК поради несъвместимост

Общинската избирателна комисия в Стара Загора е освободила член на Секционна избирателна комисия в града заради несъвместимост.   В мъглижкото село Юлиево след сигнал от един от кандидатите за кметове  в джипа на съпругата на негов конкурент бяха открити избирателни списъци.  След подаден сигнал от една от политическите партии, че съпругата на кандидат..

публикувано на 29.10.23 в 17:20
Росица Матева

ЦИК ще провери всички кандидати дали отговарят на условията

ЦИК ще извърши проверка на всички регистрирани за участие в изборите за общински съветници и за кметове кандидати дали отговарят на изискванията. Това ще се случи до 10 часа на 28 ми септември, ден преди началото на предизборната кампания.  Говорителят на ЦИК Росица Матева обясни, че ще се проверява и дали кандидатите нямат влязла в сила санкция за..

публикувано на 26.09.23 в 15:48

Нина Суомалайнен: Властите в България да работят по-активно за отстраняване на купения вот

Властите трябва да работят по-активно за отстраняване на купения вот и да подобрят правната рамка за провеждане на предизборна кампания, заяви в интервю за БНР Нина Суомалайнен, ръководител на мисията от наблюдатели от Службата за демократични институции и права на човека на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа. Според..

публикувано на 03.10.22 в 18:37

В 176 от 269 секции в Ловешка област ще се гласува машинно

В област Ловеч на предстоящите на 14 ноември избори за президент и вицепрезидент и народни представители в 176 от общи сформираните 269 секции ще се гласува машинно. Това стана ясно на проведената днес работна среща, свикана от областния управител на Ловеч Светослав Славчев, с  участието на директора на ОДМВР – Ловеч Станислав Великов и председателя на..

публикувано на 11.10.21 в 21:53