ЕК ще изготви предложения за регулиране на мобилността на работната сила в страните от ЕС

| обновено на 07.03.15 в 12:18
Снимка: europa.eu


Европейската комисия ще изготви предложения за регулиране на мобилността на работната сила в страните от Европейския съюз през втората половина на годината. Това съобщи комисарят по заетостта и социалните въпроси Мариан Тисен. Целта е да се види движението на работещите в общността, както и влиянието му върху системите за социална защита, поясни комисар Тисен: 

Това, което планираме за втората половина от годината, е изготвяне на пакет за мобилността. Първото, което ще се стараем да получим, е неговата картина - от коя към коя членка е движението и какви са последствията върху системата за социалната защита, както и какъв натиск упражнява той върху другите социални системи. Засега знаем само, че 3.3 на сто от хората са мобилни. В Съединените щати този процент е повече от 8.

43 комитета участват във възобновения социален диалог на европейско равнище. Според Мариан Тисен,  няма финансова стабилност без социална справедливост и социално включване: 

Както знаете, по време на кризата, социалният диалог не се водеше в пълния си потенциал и с тази нова комисия ние искаме да му дадем нова динамика. Нуждаем се от колективен трудов договор, който да даде важни общи решения както за работниците, така и за работодателите.

От финансовата криза най-лесно излязоха държавите от Европейския съюз, в които социалният диалог беше силен - този извод се наложи на конференцията, като за пример бяха дадени Скандинавските страни. Много от участниците отбелязаха, че този диалог е прекъснат в общността от 2005-та година, а три години по-късно идва финансовата криза, която разклаща силно националните икономики. Заместник-председателят на Европейската комисия и комисар за еврото и социалния диалог Валдис Домбровскис за направените първи стъпки в тази насока:

Както знаете, за първи път Европейската комисия има комисар, който ще отговаря специално за социалния диалог. А едно от обещанията, които направи нейният председател Юнкер, беше да постави на равна основа икономическите и социалните въпроси и така да усили ролята на социалния диалог.Икономическата и социалната политика са двата основни стълба, които крепят социалната и пазарна икономика на ЕС.

Според комисар Домбровскис, мерките за съживяване на европейската икономика непременно трябва да бъдат свързани с необходимите реформи, които да доведат до растеж и създаване на нови работни места:

Повече от ясно е, че Европа няма да постигне висок просперитет, без да постигне преди това високо ниво на конкурентноспособност.  От тази гледна точка структурните реформи са важни и може би са един от ключовите елементи, за да се придвижи Европа от много слабото икономическо възстановяване в момента и много слабия икономически растеж и съответно много слабото откриване на нови работни места към устойчивия и бърз икономически растеж  и съответно към създаването на много и устойчиви работни места.

Над 3 милиарда евро за заложени са социални цели в ЕС през следващите три години. Участниците в конференцията обаче подчертаха, че за да има реални резултати, трябва да има достъп до финансиране, усъвършенстване на правосъдната система, както и уважаване на автономността на социалните партньори.


Целия репортаж чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

В Стара Загора отстраниха член на СИК поради несъвместимост

Общинската избирателна комисия в Стара Загора е освободила член на Секционна избирателна комисия в града заради несъвместимост.   В мъглижкото село Юлиево след сигнал от един от кандидатите за кметове  в джипа на съпругата на негов конкурент бяха открити избирателни списъци.  След подаден сигнал от една от политическите партии, че съпругата на кандидат..

публикувано на 29.10.23 в 17:20
Росица Матева

ЦИК ще провери всички кандидати дали отговарят на условията

ЦИК ще извърши проверка на всички регистрирани за участие в изборите за общински съветници и за кметове кандидати дали отговарят на изискванията. Това ще се случи до 10 часа на 28 ми септември, ден преди началото на предизборната кампания.  Говорителят на ЦИК Росица Матева обясни, че ще се проверява и дали кандидатите нямат влязла в сила санкция за..

публикувано на 26.09.23 в 15:48

Нина Суомалайнен: Властите в България да работят по-активно за отстраняване на купения вот

Властите трябва да работят по-активно за отстраняване на купения вот и да подобрят правната рамка за провеждане на предизборна кампания, заяви в интервю за БНР Нина Суомалайнен, ръководител на мисията от наблюдатели от Службата за демократични институции и права на човека на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа. Според..

публикувано на 03.10.22 в 18:37

В 176 от 269 секции в Ловешка област ще се гласува машинно

В област Ловеч на предстоящите на 14 ноември избори за президент и вицепрезидент и народни представители в 176 от общи сформираните 269 секции ще се гласува машинно. Това стана ясно на проведената днес работна среща, свикана от областния управител на Ловеч Светослав Славчев, с  участието на директора на ОДМВР – Ловеч Станислав Великов и председателя на..

публикувано на 11.10.21 в 21:53