Проф. Алексеев: Изпитната комисия два пъти е отказала на Вуцов правоспособност по "Кардиология“

| обновено на 18.03.15 в 18:48
2
Снимка: Венелина Попова


Заместник-ректорът на Медицинския университет в София професор Алексей Алексеев коментира пред "Хоризонт" казуса с дипломата на д-р Иван Вуцов за специалност "Кардиология“:

Доктор Вуцов е завършил медицина. Има си редовна диплома и правоспособност. След това се е обучавал – следдипломно обучение, по специалност "Вътрешни болести", за което е придобил диплома – оригинал 37759 от 1991 година. След това доктор Вуцов обявява чрез пресата и подава заявление в Университета, че дипломата я е обявил за невалидна, като ние не знаем каква е причината, въз основа на което ние издаваме дубликат на дипломата за придобита специалност по "Вътрешни болести". Дубликатът има номер 002320. Той е издаден на 20. 06. 1996 г. В този дубликат е вписано, че той има специалност по „Вътрешни болести“.

При преглед на свидетелството, това стана при едно заявление на д-р Иван Вуцов, че иска да получи правоспособност за високоспециализираната дейност „електрокардиостимулация“, т. нар. пейсмейкъри, той посочва дипломата със същия този номер, само че е представил при нас дипломата с подправената година – 1991 и с подправената специалност – кардиология. Като проверихме в регистрационната книга , там под този номер - 002320, на името на д-р Иван Христов Вуцов е издаден дубликат за придобита специалност по „Вътрешни болести“.

Извикахме нашия калиграф, който да провери всичко, което е написано в това ксерокопие, което той представя, отговаря ли на нейния почерк, при което тя установи, че написаното ЕГН, което не е довършено, както и рождената дата, както и номерът на дипломата му за висше образование, както и издаването от Медицинска академия – ВМИ – София, както и  специалността  кардиология, както и датата на признаването на тази специалност, не отговарят на нейния почерк, тоест те са подправени.

Когато се е явил пред държавна изпитна комисия на 8 и 9 май 1995г. за изпита си по кардиология, тя е записала в протокола си следното:

„Не се признават права на специалист по „Кардиология“ на доктор Вуцов“. Той не е кардиолог. Следва второ явяване на изпит, подава втора молба да се яви – заведена на 25.01.1996 г. Явява се на 13 и 14 май за втори път пред Държавната изпитна комисия, за да получи правоспособност по „Кардиология“. Отново държавната комисия се произнася, че: „Не се признават права на специалист по „Кардиология“ на доктор Иван Вуцов“.

В утвърдения стандарт за практикуване на "Инвазивна кардиология" задължително условие е да имаш придобита специалност по "Кардиология". На самия д-р Иван Вуцов отговаряме, че приложеното от него копие на свидетелство 002320 не е автентично и не отговаря  на издадения оригинален дубликат

Доктор Славка Йорданова заяви за "Хоризонт“, че ще чакат още 30 дни доктор Вуцов да бъде добавен в този списък. В сряда в 14.00 часа етичната комисия към регионалната колегия на БЛС в Стара Загора ще заседава по случая.

На този етап доктор Вуцов все още не е заличен като кардиолог и инвазивен кардиолог от електронния регистър на лекарите в България. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

В Стара Загора отстраниха член на СИК поради несъвместимост

Общинската избирателна комисия в Стара Загора е освободила член на Секционна избирателна комисия в града заради несъвместимост.   В мъглижкото село Юлиево след сигнал от един от кандидатите за кметове  в джипа на съпругата на негов конкурент бяха открити избирателни списъци.  След подаден сигнал от една от политическите партии, че съпругата на кандидат..

публикувано на 29.10.23 в 17:20
Росица Матева

ЦИК ще провери всички кандидати дали отговарят на условията

ЦИК ще извърши проверка на всички регистрирани за участие в изборите за общински съветници и за кметове кандидати дали отговарят на изискванията. Това ще се случи до 10 часа на 28 ми септември, ден преди началото на предизборната кампания.  Говорителят на ЦИК Росица Матева обясни, че ще се проверява и дали кандидатите нямат влязла в сила санкция за..

публикувано на 26.09.23 в 15:48

Нина Суомалайнен: Властите в България да работят по-активно за отстраняване на купения вот

Властите трябва да работят по-активно за отстраняване на купения вот и да подобрят правната рамка за провеждане на предизборна кампания, заяви в интервю за БНР Нина Суомалайнен, ръководител на мисията от наблюдатели от Службата за демократични институции и права на човека на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа. Според..

публикувано на 03.10.22 в 18:37

В 176 от 269 секции в Ловешка област ще се гласува машинно

В област Ловеч на предстоящите на 14 ноември избори за президент и вицепрезидент и народни представители в 176 от общи сформираните 269 секции ще се гласува машинно. Това стана ясно на проведената днес работна среща, свикана от областния управител на Ловеч Светослав Славчев, с  участието на директора на ОДМВР – Ловеч Станислав Великов и председателя на..

публикувано на 11.10.21 в 21:53