"Каста дива" гостува в Познан

На 14-и и 15-и март в Театър Виелки „Станислав Монюшко“ в Познан беше световната премиера на оперна творба, създадена от младия полски композитор Александър Новак по либрето на прочутия български писател Георги Господинов.

Space opera - за първия полет до Марс, за който е избрана перфектната човешка двойка, за свръх мечтата на човека да колонизира Червената планета и за свръх самотата му в празния Космосq имаше голям успех и беше възнаградена с 10-минутни аплодисменти от публиката в пълната зала на Познанската опера.

Space opera много ми хареса! 

Дойдохме без никакви предварителни очаквания, не знаехме за какво се разказва. Прочетохме либретото точно преди спектакъла и ни хареса. Нещо ново, нещо свежо, нещо различно, споделиха зрителите.

Премиерата на Space opera даде началото на международна оперна конференция на тема "Съвременната опера и музикален театър в условията на технологични, икономически и културни промени", в която взеха участие музиковеди, театрални критици, диригенти, директори на оперни театри и музикални фестивали от цяла Европа и САЩ.

На този форум беше осъществен изключително интересен обмен на информация и идеи за развитието на оперното изкуство.

Предаването на програма "Хоризонт" на Българското национално радио за музикално-сценични изкуства и културен туризъм "Каста дива" беше сред гостите в Познан.

В звуковите файлове ви предлагаме интересна разходка из историческата част на петия по големина град в родината на Шопен, Виенявски и Монюшко, както и виртуален тур из Театър Виелки "Станислав Монюшко" ("Каста дива" гостува в Познан – първа част).

Ще чуете интервютата на Росица Кавалджиева с писателя Георги Господинов и с директорката на Познанската опера Рената Боровска ("Каста дива" гостува в Познан – втора част).

Приятно слушане!




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!