Парижката публика е раздвоена между Веласкес и тракийското злато

Днес в Лувъра е официалното откриване на изложбата "Епопея на тракийските царе - археологически открития в България".

В изложбата в най-посещавания световен музей ще бъдат представени участват 1629 експоната от България, 20 експоната от Лувъра и 11 други културни института, сред които са Британският музей и Музеят "Прадо". Основен акцент в експозицията е уникалният шедьовър на античното изкуство - бронзовата портретна глава на тракийския цар Севт III от фонда на Националния археологически институт с музей при БАН в София.

Българското културно министерство оценява изложбата като най-голямото и най-престижно българско културно събитие в чужбина за 2015 г.

Експозицията е разположена в четири зали в крило "Ришельо" в близост до пирамидата и ще може да бъде видяна от най-многобройната музейна публика в света в периода от 16 април до 20 юли 2015 г.

Тракийското изкуство ще бъде показано този път по един неповторим начин, като разказ за непознатото Одриско царство, неговите съкровища, владетели, ежедневен живот и съседи. Експозицията представя цели гробни археологически комплекси, амфори за вино, изящната пиксида с форма на мида от сребро с позлата, части от ризница и тъкан от Златиница, за която след проведени изследвания в България се предполага, че е най-ранната внесена коприна в Европа и може да представлява голям научен интерес за съвместни бъдещи проучвания със специалисти от Лабораторията на Лувъра.

Представителният каталог на изложбата е от 320 страници и включва 250 снимки на български фотографи и статии, текстове и анотации на 37 учени, археолози и музейни специалисти от България и редица изследователи от Лувъра и други държави. 

За изложбата и посрещането и в Лувъра разговаряме с художника Никола Манев. Той поделя живота си между Франция и България и освен това ще участва в сборна изложба "Автопортрети" на изтъкнати български творци, която също се открива в Париж.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!