Юрки Катайнен: Инвестиционният план за Европа предвижда да се инвестира в проекти с по-висок риск за частния бизнес

| обновено на 16.04.15 в 12:21
Снимка: БГНЕС

Инвестиционният план за Европа не предвижда да се отпускат заеми за проекти, които са изцяло само в публичния сектор. Ще се инвестира в начинания, които са с по-висок риск за частния бизнес. Това съобщи заместник-председателят на Европейската комисия  Юрки Катайнен. Той е на посещение в България във връзка с информационната си кампания за представянето на Инвестиционния план за Европа, известен още като Плана "Юнкер".

Основните моменти са да се предоставят базови заеми на малките и средни предприятия, когато те имат нужда, когато страдат от ниска капитализация. Друг момент, върху който ще се концентрираме, са инфраструктурните проекти, а това са публично частни съвместни проекти, но те са по-рискови от това, което може да поеме един частен инвеститор.

Вицепремиерът Томислав Дончев обясни:

Ако нещо може да бъде финансирано по друг начин, то не бива да бъде финансирано нито с европейски, нито с публични пари, в противен случай, вместо да правим добро, правим зло, а и в крайна сметка, ако погледнете дори в добра година като 2015 година, делът на европейските пари, спрямо брутния вътрешен продукт, едва ли ще бъде повече от пет или шест процента.

Един от основните приоритети е повишаване на конкурентоспособността на малките и средни предприятия, коментира министърът на икономиката Божидар Лукарски:

Малките и средните предприятия представляват 99,8 процента от всички предприятия в нашата страна и осигуряват заетостта на над 75 процента от всички заети, което е над 1,3 милиона души. Това ще рече, че те създават близо 60 процента от добавената стойност, генерирана от всички предприятия. Тези показатели са ясна индикация за ролята на малките и средните предприятия за икономическия ни просперитет. Създаването на предпоставките за тяхното динамично и устойчиво развитие е база за постигането на ускорен икономически растеж.

Още коментари чуйте в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

В Стара Загора отстраниха член на СИК поради несъвместимост

Общинската избирателна комисия в Стара Загора е освободила член на Секционна избирателна комисия в града заради несъвместимост.   В мъглижкото село Юлиево след сигнал от един от кандидатите за кметове  в джипа на съпругата на негов конкурент бяха открити избирателни списъци.  След подаден сигнал от една от политическите партии, че съпругата на кандидат..

публикувано на 29.10.23 в 17:20
Росица Матева

ЦИК ще провери всички кандидати дали отговарят на условията

ЦИК ще извърши проверка на всички регистрирани за участие в изборите за общински съветници и за кметове кандидати дали отговарят на изискванията. Това ще се случи до 10 часа на 28 ми септември, ден преди началото на предизборната кампания.  Говорителят на ЦИК Росица Матева обясни, че ще се проверява и дали кандидатите нямат влязла в сила санкция за..

публикувано на 26.09.23 в 15:48

Нина Суомалайнен: Властите в България да работят по-активно за отстраняване на купения вот

Властите трябва да работят по-активно за отстраняване на купения вот и да подобрят правната рамка за провеждане на предизборна кампания, заяви в интервю за БНР Нина Суомалайнен, ръководител на мисията от наблюдатели от Службата за демократични институции и права на човека на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа. Според..

публикувано на 03.10.22 в 18:37

В 176 от 269 секции в Ловешка област ще се гласува машинно

В област Ловеч на предстоящите на 14 ноември избори за президент и вицепрезидент и народни представители в 176 от общи сформираните 269 секции ще се гласува машинно. Това стана ясно на проведената днес работна среща, свикана от областния управител на Ловеч Светослав Славчев, с  участието на директора на ОДМВР – Ловеч Станислав Великов и председателя на..

публикувано на 11.10.21 в 21:53