Сотир Цацаров: Предложението за отчет пред парламента е предложение на прокуратурата

Снимка: БГНЕС
Главният прокурор Сотир Цацаров подкрепи идеята на премиера да се направят промени в Конституцията, сред които е и предложението за отчет в парламента на главния прокурор.

Като цяло идеята е реалистична, звучи прагматично, звучи осъществимо. В същото време, бих казал, че така, както е изложена, по тези основни пунктове, които касаят конституционна промяна, за мене е позитивно. Важни са две неща - първото - това, което е казано, да бъде видяно в написан вид, защото едно е казаното, съвсем друго е самите конкретни текстове на проектозакон за изменение на Конституцията да бъдат видени, тоест, да ни бъдат представени. Разбира се, тогава ще може съвсем конкретно и ясно да се коментира. Но за момента това, което мога да кажа, включително и проведения сутринта преди обявяването публично на тези идеи разговор с министър-председателя, с министъра на правосъдието, с председателя на Народното събрание, е, че моето отношение е положително. Ако решим, че изчерпваме съдебната реформа с промени в Конституцията, добре. Промените трябва да вървят ръка за ръка с промени в процесуалните закони. Не може да се промени каквото и да било в съдебните зали, без да бъдат променени основните закони или основните правила, по които съд и прокуратура работят. Един такъв пакет с прагматични промени трябва да върви ръка за ръка с промените в Конституцията.

Предложението главният прокурор да се отчита пред парламента веднъж годишно, не претендирам за авторство, е предложение на прокуратурата. То стои от ноември на сайта на прокуратурата, то бе предложено като изменение в Закона за съдебната власт и то бе прието като една от препоръките на Европейската комисия към българското правителство в последния мониторингов доклад. Така че аз не виждам нищо лошо в това. В крайна сметка така, както има някаква форма на парламентарен контрол за останалите държавни институции, трябва да го има и по отношение на главния прокурор, упражняван, първо, от Висшия съдебен съвет, и после и от парламента. 

Коментара на главния прокурор Сотир Цацаров пред кореспондента ни във Велико Търново Катя Чорова можете да чуете в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

В Стара Загора отстраниха член на СИК поради несъвместимост

Общинската избирателна комисия в Стара Загора е освободила член на Секционна избирателна комисия в града заради несъвместимост.   В мъглижкото село Юлиево след сигнал от един от кандидатите за кметове  в джипа на съпругата на негов конкурент бяха открити избирателни списъци.  След подаден сигнал от една от политическите партии, че съпругата на кандидат..

публикувано на 29.10.23 в 17:20
Росица Матева

ЦИК ще провери всички кандидати дали отговарят на условията

ЦИК ще извърши проверка на всички регистрирани за участие в изборите за общински съветници и за кметове кандидати дали отговарят на изискванията. Това ще се случи до 10 часа на 28 ми септември, ден преди началото на предизборната кампания.  Говорителят на ЦИК Росица Матева обясни, че ще се проверява и дали кандидатите нямат влязла в сила санкция за..

публикувано на 26.09.23 в 15:48

Нина Суомалайнен: Властите в България да работят по-активно за отстраняване на купения вот

Властите трябва да работят по-активно за отстраняване на купения вот и да подобрят правната рамка за провеждане на предизборна кампания, заяви в интервю за БНР Нина Суомалайнен, ръководител на мисията от наблюдатели от Службата за демократични институции и права на човека на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа. Според..

публикувано на 03.10.22 в 18:37

В 176 от 269 секции в Ловешка област ще се гласува машинно

В област Ловеч на предстоящите на 14 ноември избори за президент и вицепрезидент и народни представители в 176 от общи сформираните 269 секции ще се гласува машинно. Това стана ясно на проведената днес работна среща, свикана от областния управител на Ловеч Светослав Славчев, с  участието на директора на ОДМВР – Ловеч Станислав Великов и председателя на..

публикувано на 11.10.21 в 21:53