„Каста дива“ гостува в Операта в Будапеща


Предаването за музикално-сценични изкуства и културен туризъм „Каста дива” Ви предлага „разходка“ из Операта в Будапеща. Тя се намира на булевард „Андраши”, наричан Будапещенското „Шан-з-Елизе”. Широкият красив булевард е завършен през 1886 г. и се състои от три отсечки по 1 км. Под него през 1896 г. е тръгнала втората в Европа подземна железница, днес старинната линия 1 на метрото. Не пропускайте да се повозите по нея, когато сте в Будапеща! И булевард „Андраши”, и линия 1 са включени в Списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО.

Булевард „Андраши” завършва на североизток с най-значимия площад на Будапеща – „Площадът на героите”, а точно зад него е най-реномираният ресторант в града и великолепната градска градина, в която можете да се насладите на няколко прекрасни часа, особено ако пътувате с деца! Оттук тръгваме по булевард „Андраши”. В тази отсечка до ротондата „Кодай” има красиви вили с градини. Това е дипломатически квартал, в който се намира и българското посолство. Следващата отсечка е до кръстовището „Октагон”, а в третата ще стигнем до Будапещенската опера.

Булевард „Андраши” можем да наречем и „улицата на театрите”, както „Раковски” в София. Тук са Операта, Музикалната академия, Оперетният театър и Вариете „Мулен Руж”. Пъстра и оживена атмосфера създават и чаровните кафенета и ресторантчета, най-вече на площад „Ференц Лист”.

Стигаме до разкошна неоренесансова сграда от 19 век. Тя е дело на архитекта Миклош Ибл, който е проектирал цялостния облик на улица „Андраши”. Не само фасадата е разкошна! Ако сте за кратко в Будапеща и нямате възможност да бъдете на спектакъл, не пропускайте поне да се поразходите из театъра. Има организирани обиколки с гид на английски или немски език. В звуковия файл Ви предлагаме една блиц обиколка. Приятно слушане!



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!