Митрополит Онуфрий: Молим се само за мир


Предстоятелят на Украинската православна църква в рамките на Руската патриаршия, Негово блаженство митрополит Онуфрий,  беше гост на страната ни по повод честването на 1 150 години от покръстването на българите. Той беше начело на делегацията на украинската църква. С него разговаря репортерът ни Николай Кръстев.

Ваше блаженство, какво е днешното измерение на делото на Свети Цар Борис Първи покръстител ? 

Днес е голям празник за българския народ, и не само за него, но и за целия православен свят, защото отбелязваме много важен юбилей 1150 години от влизането на българския народ в Християнския свят.По този начин, Христос донесе на земята своето небесно царство и тези, които слушат гласа на Христа, те влизат в неговото Царство.  И по този начин започва за всеки вярващ и християнин „бъдещият век”. И когато човек живее с Христос на Земята, той изпитва определена степен на блаженство, което той ще изпита в много по-голяма степен именно в „бъдещия век”, за който говорим.Затова водената от мен църковна делегация от Украинската църква при Московската патриаршия пристигнахме щастливи, откликвайки на поканата.  Също така бяхме много щастливи, че този празник съвпадна и с друг голям празник ,на Божествената евхаристия, и с любов в Бога се убедихме в тази велика тайна.  С тази една чаша, през която се извършва причестяването, ние засвидетелствахме своето единство в Христа. 

Какви са духовните връзки между страните и Църквите ни, в контекста на делото на Свети Цар Борис Първи покръстител? 

Свети Цар Борис е велик човек, който, подобно на нашия владетел княз Владимир е превел своя народ от езичеството в Християнството.Това дело е достойно за уважение и признание за ролята му  и заради които Бог го е бил поставил да стане цар на българите през 9 век. Затова той е получил и великата слава в Бога и неговото име. Нашите просветители като княз Владимир, който Киевска Русия просвещава,  и княз Борис, който пък просвещава българския народ. И така, както те двамата на небето се радват, така и ние техните наследници се радваме.Трябва да се радваме че Господ ни е дал такива владетели в историята ни.Иначе, трябва да ви кажа, че нашите духовни връзки датират от много отдавна и те се основават  именно на делото на Свети Цар Борис, защото неговото дело помага за приемането на православната вяра и азбуката  от Киевска Русия и помага и за нейното влизане, подобно на България, в семейството на християнските народи.Така че духовните ни връзки са отдавна и имат сериозен фундамент. 

Как гледате на ставащото в Източна Украйна? 

Стараем се да умиротворим хората, които враждуват един срещу друг и ние напомняме на хората, че всички сме деца на Бога и на Адам.Ние имаме, казано иначе, един отец и той е на небето.Молим се на Бога хората да мислят винаги върху това и да намерят пътя за решаването на проблемите. И то пътищата трябва да бъдат мирни и да не се лее човешка кръв по тях , когато решават споровете и проблемите. Пътят трябва да  е на базата на преговорите и диалога. Това е именно пътят за решаването на всички проблеми. 

Управляващите търсят ли съветите Ви в решаването на тази криза в Източна Украйна? 

За съжаление, не особено. Някой не особено, друг изхожда от своите принципи, трети има разбиране, но само до някъде. 

Каква е ролята на вярата и какво ви споделят хората в тази криза? 

Хората не говорят. Ние сами виждаме, че в подобни изпитания вярата се укрепва, макар и на висока цена. Проявява се на дело нашата християнска любов доколко сме готови да жертваме себе си за другите.Молим се само за мир.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

В Стара Загора отстраниха член на СИК поради несъвместимост

Общинската избирателна комисия в Стара Загора е освободила член на Секционна избирателна комисия в града заради несъвместимост.   В мъглижкото село Юлиево след сигнал от един от кандидатите за кметове  в джипа на съпругата на негов конкурент бяха открити избирателни списъци.  След подаден сигнал от една от политическите партии, че съпругата на кандидат..

публикувано на 29.10.23 в 17:20
Росица Матева

ЦИК ще провери всички кандидати дали отговарят на условията

ЦИК ще извърши проверка на всички регистрирани за участие в изборите за общински съветници и за кметове кандидати дали отговарят на изискванията. Това ще се случи до 10 часа на 28 ми септември, ден преди началото на предизборната кампания.  Говорителят на ЦИК Росица Матева обясни, че ще се проверява и дали кандидатите нямат влязла в сила санкция за..

публикувано на 26.09.23 в 15:48

Нина Суомалайнен: Властите в България да работят по-активно за отстраняване на купения вот

Властите трябва да работят по-активно за отстраняване на купения вот и да подобрят правната рамка за провеждане на предизборна кампания, заяви в интервю за БНР Нина Суомалайнен, ръководител на мисията от наблюдатели от Службата за демократични институции и права на човека на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа. Според..

публикувано на 03.10.22 в 18:37

В 176 от 269 секции в Ловешка област ще се гласува машинно

В област Ловеч на предстоящите на 14 ноември избори за президент и вицепрезидент и народни представители в 176 от общи сформираните 269 секции ще се гласува машинно. Това стана ясно на проведената днес работна среща, свикана от областния управител на Ловеч Светослав Славчев, с  участието на директора на ОДМВР – Ловеч Станислав Великов и председателя на..

публикувано на 11.10.21 в 21:53