Проф. Норман Дейвис: В паметта наследството на Втората световна война е пълно с митове

Историци дискутираха наследството от Втората световна война по време на Международната конференция за Втората световна война, която се проведе на 6-и и 7-и май в Гданск, Полша.


Норман Дейвис, забележителен учен, смятан за един от най-големите специалисти по история на Европа. За него същността е човешката гледна точка. Втората световна война може да бъде разказана като човешка история, но основното е да се научим как да се справяме със собствените си заблуди за миналото:

Историята е прекалено сложна, миналото е твърде голямо. Има прекалено много нюанси и различни усложнения. Като че ли ние никога няма да можем да обхванем всичко, така че да съставим една пълна причинно-следствена картина на паметта. Тук идва мястото на митологията. Тя е създадена, защото хората предпочитат простото обяснение на това, което се е случило, вместо да се гмурнат в хаоса, който представлява миналото само по себе си. В паметта наследството на Втората световна война е пълно с митове... Огромен проблем при разбирането на миналото е, че повечето хора гледат към него, уповавайки се на собствения си опит, така че те не мислят внимателно какво всъщност се е случило преди 70-80 години. Например, почти всички държави, които участват във Втората световна война, вече не съществуват в тогавашната си форма. СССР е една от тях. Германците пък мислят, че един от победителите във войната е Обединеното Кралство. Те обаче забравят, че във войната участва Британската империя - най-голямата държава в света по това време.

Тимъти Снайдер, американец, професор от Университета в Иейл, специалист по история на Централна и Източна Европа обяснява своята гледна точка за Втората световна война. Според него тя не може да бъде разказана веднъж за винаги. Става въпрос за динамичния стереотип на паметта и за важността на общуването в обществото, важността на личната история, като част от историята на социума:

Когато говорим за наследството на Втората световна война, не можем да говорим за наследство, което е едно, застинало завинаги. За да определим наследството са необходими усилията на различни групи от хора, необходим е пълен достъп до архивите и познанията за това, което реално се е случило.

Целия репортаж чуйте в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

В Стара Загора отстраниха член на СИК поради несъвместимост

Общинската избирателна комисия в Стара Загора е освободила член на Секционна избирателна комисия в града заради несъвместимост.   В мъглижкото село Юлиево след сигнал от един от кандидатите за кметове  в джипа на съпругата на негов конкурент бяха открити избирателни списъци.  След подаден сигнал от една от политическите партии, че съпругата на кандидат..

публикувано на 29.10.23 в 17:20
Росица Матева

ЦИК ще провери всички кандидати дали отговарят на условията

ЦИК ще извърши проверка на всички регистрирани за участие в изборите за общински съветници и за кметове кандидати дали отговарят на изискванията. Това ще се случи до 10 часа на 28 ми септември, ден преди началото на предизборната кампания.  Говорителят на ЦИК Росица Матева обясни, че ще се проверява и дали кандидатите нямат влязла в сила санкция за..

публикувано на 26.09.23 в 15:48

Нина Суомалайнен: Властите в България да работят по-активно за отстраняване на купения вот

Властите трябва да работят по-активно за отстраняване на купения вот и да подобрят правната рамка за провеждане на предизборна кампания, заяви в интервю за БНР Нина Суомалайнен, ръководител на мисията от наблюдатели от Службата за демократични институции и права на човека на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа. Според..

публикувано на 03.10.22 в 18:37

В 176 от 269 секции в Ловешка област ще се гласува машинно

В област Ловеч на предстоящите на 14 ноември избори за президент и вицепрезидент и народни представители в 176 от общи сформираните 269 секции ще се гласува машинно. Това стана ясно на проведената днес работна среща, свикана от областния управител на Ловеч Светослав Славчев, с  участието на директора на ОДМВР – Ловеч Станислав Великов и председателя на..

публикувано на 11.10.21 в 21:53