Близо една четвърт от младите хора у нас не желаят да работят, да учат и да се квалифицират

Всеки пети млад човек у нас нито работи, нито учи

Трудови медиатори ще насърчават младежи да работят

| обновено на 19.05.15 в 12:22
Снимка: БГНЕС
Близо една четвърт от младите хора у нас не желаят да работят, да учат и да се квалифицират. По този тревожен показател България се нарежда на първо място сред страните - членки на Европейския съюз.

На конференция, посветена на неактивните млади, вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин посочи, че трудови медиатори ще насърчават младежката заетост в икономически слабите региони с висока безработица.

Всеки пети млад човек на възраст между 15 и 24 години нито работи, нито учи. Младежите са демотивирани от ниското заплащане или ограничени от липсата на опит, квалификация и образование. Разликата между най-добре платения и най-ниско платения труд е близо седем пъти, сочи още статистиката.

Къде се корени проблемът, който ни отрежда незавидното място в Европа, и кои са най-рисковите групи - това коментира вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин:

Най-рискови са младите хора, които отпадат от училище, младите хора, които живеят в семейства, в които има насилие, които не са в среда, в която те биха искали да живеят и да продължат. Младите хора от села и малки градове, които нямат достатъчно образование, нямат опит.

Министерството на труда и социалната политика вече работи по мерки, които да връщат младежите в училище или да ги квалифицира и приобщава към пазара на труда. Повече от 30 трудови медиатори вече са наети да мотивират младите, а ако мярката докаже ефекта си, до есента ще бъдат наети още 100.

Освен това младите безработни ще се насочват към туризма и селското стопанство у нас, въпреки че трудно ще ги задържим, когато за същия труд в чужбина плащат в пъти повече, посочи Калфин.

Сред младите неактивни 5% са висшисти.

Целия репортаж чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

В Стара Загора отстраниха член на СИК поради несъвместимост

Общинската избирателна комисия в Стара Загора е освободила член на Секционна избирателна комисия в града заради несъвместимост.   В мъглижкото село Юлиево след сигнал от един от кандидатите за кметове  в джипа на съпругата на негов конкурент бяха открити избирателни списъци.  След подаден сигнал от една от политическите партии, че съпругата на кандидат..

публикувано на 29.10.23 в 17:20
Росица Матева

ЦИК ще провери всички кандидати дали отговарят на условията

ЦИК ще извърши проверка на всички регистрирани за участие в изборите за общински съветници и за кметове кандидати дали отговарят на изискванията. Това ще се случи до 10 часа на 28 ми септември, ден преди началото на предизборната кампания.  Говорителят на ЦИК Росица Матева обясни, че ще се проверява и дали кандидатите нямат влязла в сила санкция за..

публикувано на 26.09.23 в 15:48

Нина Суомалайнен: Властите в България да работят по-активно за отстраняване на купения вот

Властите трябва да работят по-активно за отстраняване на купения вот и да подобрят правната рамка за провеждане на предизборна кампания, заяви в интервю за БНР Нина Суомалайнен, ръководител на мисията от наблюдатели от Службата за демократични институции и права на човека на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа. Според..

публикувано на 03.10.22 в 18:37

В 176 от 269 секции в Ловешка област ще се гласува машинно

В област Ловеч на предстоящите на 14 ноември избори за президент и вицепрезидент и народни представители в 176 от общи сформираните 269 секции ще се гласува машинно. Това стана ясно на проведената днес работна среща, свикана от областния управител на Ловеч Светослав Славчев, с  участието на директора на ОДМВР – Ловеч Станислав Великов и председателя на..

публикувано на 11.10.21 в 21:53