Експерти очакват обилна зърнена реколта, но и по-ниски изкупни цени

Снимка: БГНЕС
Добра реколта от зърно, придружена от намаляващи цени – сочат прогнози на експертите малко преди началото на жътвената кампания. Цените падат вече цяла година заради огромното производство и по-малкото потребление. У нас очакват около 4,5-4,8  млн. тона добив на хлебно зърно, показват данните на Световния съвет по зърното. Високо ще е не само количеството, но и качеството, смятат експертите. Разбира се, с цялата условност на прогнозата заради зависимостта от климатичните условия. 

Експертите обаче прогнозират задържането на цените около сегашните от 300 лв. за тон, коментира Антонина Белопитова от борсата:

Говори се, че качеството не е влошено, нямало е сътресения както и в Черноморския регион, така и България, така и в Румъния, така и в Турция. Очакват се големи реколти, така че няма фактор, който да вдигне цената.

Изпълнителният директор на Стоковата борса Васил Симов, допълни, че на пазара влияят и други фактори, освен цената на основната суровина, но радостната новина за всички потребители е, че цените на основните суровини падат.

За една година в България цената на пшеницата е паднала с 12%. Подобна е и тенденцията при царевицата – 290 лв. за тон, без ДДС, при 14 на сто намаление за една година. Единствено рапицата и слънчогледът регистрират по-високи цени, което се дължи на по-малко засетите площи в световен мащаб. Рапичното семе се търгува срещу 720 лв. за тон у нас – с 5% по-скъпо, отколкото през миналата година по същото време, а слънчогледовото – между 630-670 лв. за тон – около миналогодишните нива.

Суровото олио на международните борси следва цената на суровината и ще върви нагоре след слабото колебание с около 2% по-малко през последната година. В България тенденцията е вече отчетлива и бутилката от литър стигна лев и 70, без ДДС, на едро. Стабилна тенденция надолу обаче бележи цената на захарта. У нас в момента се търгува за около лев, но поевтиняването е с 15 на сто. Васил Симов коментира, че досега не е имало толкова изразена тенденция за намаляване на цената в разстояние на 1 година, тъй като при захарта обикновено се забелязват флуктуации. Белопитова коментира, че в случая това се дължи на цената на петрола:

Когато намалее цената на етанол и другите производни биогорива, цената на тръстиковата захар пада, тя не се търси като суровина за тези алтернативни горива.

Цената на суровия петрол е около 63 долара за барел. От февруари увеличението е с 30 на сто. Само припомняме, че тогава, цената се беше сринала буквално – до 48 долара за барел.

Интересна тенденция разкрива и цената на металите, която напоследък също пада. Факт, който експертите обвързват със застой в икономиката и в случая отчитат конкретно икономиката на Китай.

Репортажа на Наталия Ганчовска можете да чуете от звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

В Стара Загора отстраниха член на СИК поради несъвместимост

Общинската избирателна комисия в Стара Загора е освободила член на Секционна избирателна комисия в града заради несъвместимост.   В мъглижкото село Юлиево след сигнал от един от кандидатите за кметове  в джипа на съпругата на негов конкурент бяха открити избирателни списъци.  След подаден сигнал от една от политическите партии, че съпругата на кандидат..

публикувано на 29.10.23 в 17:20
Росица Матева

ЦИК ще провери всички кандидати дали отговарят на условията

ЦИК ще извърши проверка на всички регистрирани за участие в изборите за общински съветници и за кметове кандидати дали отговарят на изискванията. Това ще се случи до 10 часа на 28 ми септември, ден преди началото на предизборната кампания.  Говорителят на ЦИК Росица Матева обясни, че ще се проверява и дали кандидатите нямат влязла в сила санкция за..

публикувано на 26.09.23 в 15:48

Нина Суомалайнен: Властите в България да работят по-активно за отстраняване на купения вот

Властите трябва да работят по-активно за отстраняване на купения вот и да подобрят правната рамка за провеждане на предизборна кампания, заяви в интервю за БНР Нина Суомалайнен, ръководител на мисията от наблюдатели от Службата за демократични институции и права на човека на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа. Според..

публикувано на 03.10.22 в 18:37

В 176 от 269 секции в Ловешка област ще се гласува машинно

В област Ловеч на предстоящите на 14 ноември избори за президент и вицепрезидент и народни представители в 176 от общи сформираните 269 секции ще се гласува машинно. Това стана ясно на проведената днес работна среща, свикана от областния управител на Ловеч Светослав Славчев, с  участието на директора на ОДМВР – Ловеч Станислав Великов и председателя на..

публикувано на 11.10.21 в 21:53