Българска търговско-промишлена палата:

България отбелязва икономически растеж от 2% и ръст на износа с 12 на сто

БТПП се разграничи от позицията на останалите работодателски организации по отношение на поскъпването на тока за бизнеса

България отбелязва икономически растеж от 2% и ръст на износа с 12 на сто. Има и повишение на промишленото производство и спад на безработицата. Това сочат данните за развитието на българската икономика към юни 2015 година. Това обобщение направи Българската търговско-промишлена палата в изданието "България в цифри“.
 

Анализаторите на работодателската организацията не скриват факта, че успеха ни в износа се дължи на евтината работна ръка в България в сравнение с останалите страни в Европейския съюз. Отчитат се повече заети лица на годишна база – около 60 хил. в сравнение със същия период за миналата година, както и излишък от над 1 млрд. лева в бюджета спрямо дефицит от 900 млн. през май 2014.

Данните показват и 82% усвояемост по европейските програми, което е с около 20% повече в сравнение с първите 6 месеца на миналата година. Страната ни запазва рейтинга си в международен аспект. България е на 11-о място по ръст на БВП сред страните-членки в Европейския съюз и на 12-о място по отношение на оптимизма за подобряване на бизнес климата.

На 38-о място сме в класацията на Световната банка по условия за правене на бизнес и сериозно се изкачваме по показателя „макроикономическа стабилност“. Спад има при активността на инвеститорите. Лошо се оценява правната среда в България.

Българската търговско-промишлена палата се разграничи от позицията на останалите работодателски организации по отношение поскъпването на тока за бизнеса от 1-ви юли. В началото на седмицата Асоциацията на индустриалния капитал, Стопанската камара и КРИБ заплашиха с писмо до премиера, че ще искат оставките на енергийния министър и на председателя на Комисията за енергийно и водно регулиране, ако не бъдат въведени европейските практики на ценообразуване.

Председателят на палатата Цветан Симеонов заяви, че решението е в равното третиране на промишлените и битовите абонати, и в субсидирането на социално слабите домакинства.

Репортажа на Наталия Ганчовска можете да чуете от звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

В Стара Загора отстраниха член на СИК поради несъвместимост

Общинската избирателна комисия в Стара Загора е освободила член на Секционна избирателна комисия в града заради несъвместимост.   В мъглижкото село Юлиево след сигнал от един от кандидатите за кметове  в джипа на съпругата на негов конкурент бяха открити избирателни списъци.  След подаден сигнал от една от политическите партии, че съпругата на кандидат..

публикувано на 29.10.23 в 17:20
Росица Матева

ЦИК ще провери всички кандидати дали отговарят на условията

ЦИК ще извърши проверка на всички регистрирани за участие в изборите за общински съветници и за кметове кандидати дали отговарят на изискванията. Това ще се случи до 10 часа на 28 ми септември, ден преди началото на предизборната кампания.  Говорителят на ЦИК Росица Матева обясни, че ще се проверява и дали кандидатите нямат влязла в сила санкция за..

публикувано на 26.09.23 в 15:48

Нина Суомалайнен: Властите в България да работят по-активно за отстраняване на купения вот

Властите трябва да работят по-активно за отстраняване на купения вот и да подобрят правната рамка за провеждане на предизборна кампания, заяви в интервю за БНР Нина Суомалайнен, ръководител на мисията от наблюдатели от Службата за демократични институции и права на човека на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа. Според..

публикувано на 03.10.22 в 18:37

В 176 от 269 секции в Ловешка област ще се гласува машинно

В област Ловеч на предстоящите на 14 ноември избори за президент и вицепрезидент и народни представители в 176 от общи сформираните 269 секции ще се гласува машинно. Това стана ясно на проведената днес работна среща, свикана от областния управител на Ловеч Светослав Славчев, с  участието на директора на ОДМВР – Ловеч Станислав Великов и председателя на..

публикувано на 11.10.21 в 21:53