Минка Капитанова: В община Гърмен са издавани документи с невярно съдържание

Снимка: Кети Тренчева

В проявите в Гърмен има политическа намеса, заяви пред „Хоризонт“ Юлиян Герасимов от Ромския инициативен комитет там. Според кмета на Гърмен в общината са издавани документи с невярно съдържание:

Има нещо политическо, което се прави в Гърмен. Нито един депутат не е дошъл да подкрепи ромите. Не може в „Орландовци“ нещата за 2-3 дена всичко да е добре, а тук в „Кремиковци“ с месеци не може да се оправим. Ние не можем да живеем в концлагери.

Около 100 са незаконните къщи. Няма как да се съборят всичките те. Тези хора няма да отидат. Да се пусне търгът и да си закупим местата и да си живеем, както сме живели преди. Да не се опитват да наливат повече „масло в огъня“. Напрежението тръгна от Гърмен, премина по другите махали и накрая ще завърши пак в Гърмен. Ще направим протест срещу общината.

Кметът на общината Минка Капитанова твърди, че  в момента в общината тече проверка, защото са издавани години наред документи с невярно съдържание. Това, което е карало ромите да смятат, че къщите им са законни.

От Инициативният комитет на протестиращите в Гърмен също са на мнение, че тече предизборна кампания, но все още вярват в силата на закона. Според негови представители проблемът  е заложен далеч в миналото и поне толкова време ще отнеме и в бъдеще, за да може да се  разреши. Те заявиха, че не искат да водят диалог с ромите, а да се спази законът.

От комитета настояват за незабавна среща с министъра на вътрешните работи Румяна Бъчварова и с главния секретар на МВР Георги Костов. На пресконференция в понеделник ромите също заявиха готовност за протести.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

В Стара Загора отстраниха член на СИК поради несъвместимост

Общинската избирателна комисия в Стара Загора е освободила член на Секционна избирателна комисия в града заради несъвместимост.   В мъглижкото село Юлиево след сигнал от един от кандидатите за кметове  в джипа на съпругата на негов конкурент бяха открити избирателни списъци.  След подаден сигнал от една от политическите партии, че съпругата на кандидат..

публикувано на 29.10.23 в 17:20
Росица Матева

ЦИК ще провери всички кандидати дали отговарят на условията

ЦИК ще извърши проверка на всички регистрирани за участие в изборите за общински съветници и за кметове кандидати дали отговарят на изискванията. Това ще се случи до 10 часа на 28 ми септември, ден преди началото на предизборната кампания.  Говорителят на ЦИК Росица Матева обясни, че ще се проверява и дали кандидатите нямат влязла в сила санкция за..

публикувано на 26.09.23 в 15:48

Нина Суомалайнен: Властите в България да работят по-активно за отстраняване на купения вот

Властите трябва да работят по-активно за отстраняване на купения вот и да подобрят правната рамка за провеждане на предизборна кампания, заяви в интервю за БНР Нина Суомалайнен, ръководител на мисията от наблюдатели от Службата за демократични институции и права на човека на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа. Според..

публикувано на 03.10.22 в 18:37

В 176 от 269 секции в Ловешка област ще се гласува машинно

В област Ловеч на предстоящите на 14 ноември избори за президент и вицепрезидент и народни представители в 176 от общи сформираните 269 секции ще се гласува машинно. Това стана ясно на проведената днес работна среща, свикана от областния управител на Ловеч Светослав Славчев, с  участието на директора на ОДМВР – Ловеч Станислав Великов и председателя на..

публикувано на 11.10.21 в 21:53