Арфистката Сузана Клинчарова представи новия си албум за финал на "Софийски музикални седмици"



Последната вечер на международния музикален фестивал "Софийски музикални седмици" 2015 беше специална за почитателите на арфата и по-специално на известната наша изпълнителка Сузана Клинчарова, която дълги години живее и работи във Франция, където е професор в Парижката консерватория.

Тройният компактдиск La Belle Epoque de la Harpe включва солови пиеси, камерна и симфонична музика с водеща роля на арфата. Проектът е дългогодишен и очертава пътя на развитие на инструмента от края на XIX век до наши дни. Вдъхновение за Сузана Клинчарова е един от най-прочутите преподаватели в историята на Парижката консерватория - Алфонс Хаселманс (1845 – 1912), който налага арфата като равностоен музикален инструмент и много от композиторите тогава създават пиеси за него.

Чуйте споделеното от Сузана Клинчарова за идеята и записването на трите компактдиска, а във втория звуков файл е първата част из „Серенада“ от Албер Русел, записана от арфистката в партньорство с Андраш Адорян - флейта, Стоимен Пеев - цигулка, Огнян Константинов - виола и Христо Танев - виолончело.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!