Руси Статков: Предложенията за продажба на болниците в Закона за лечебните заведения са противоконституционни

Снимка: Дневник

Предложенията за продажба на болниците в Закона за лечебните заведения са противоконституционни и трябва да бъдат отменени, заяви за предаването "Неделя150" на "Хоризонт" Руси Статков от Надзорния съвет на Агенцията за приватизация:

Нарушават се 7 разпоредби от Конституцията, това противоречи и на закона за нормативните актове, на закона за приватизация и следприватизационен контрол, защото се въвежда ред, който изключва НС и по същество изключва онази възможност всяко дружество, болнично заведение, което е в специален забранителен списък, това са над 70, да се прави доклад на МС пред Народното събрание, какво налага то да бъде направено, кои са конкретните социални и финансови аргументи.

От приватизацията са изключени само два вида лечебни заведения. Едните са свързани с помощта, която е на Центровете за психична помощ и онкологични. Всички други могат да бъдат приватизирани, каза още Статков и уточни:

Нищо не налага да се прави това, което се направи. Това беше безумна и глупава стъпка на хора, които не познават собствения си закон и закона за приватизация. Казвам го най-отговорно. Във връзка с това, което тръгна да се коментира, изявленията на министъра на здравеопазването, че щяло да се даде възможност да се приватизират болниците. От 1999 година съществува възможност и са реализирани много частни болнични заведения. От сега действащия закон има ред за приватизация и този ред включва НС.

През седмицата бе оповестено, че се отменя продажбата на болници. Съобщено бе още, че премиерът Борисов е оттеглил текстовете за приватизация на клиниките, след като се е състоял председателски съвет, след разговори с депутати и с хора от коалицията, която управлява.

Интервюто на Лили Маринкова с Руси Статков може да чуете в звуковия файл.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

В Стара Загора отстраниха член на СИК поради несъвместимост

Общинската избирателна комисия в Стара Загора е освободила член на Секционна избирателна комисия в града заради несъвместимост.   В мъглижкото село Юлиево след сигнал от един от кандидатите за кметове  в джипа на съпругата на негов конкурент бяха открити избирателни списъци.  След подаден сигнал от една от политическите партии, че съпругата на кандидат..

публикувано на 29.10.23 в 17:20
Росица Матева

ЦИК ще провери всички кандидати дали отговарят на условията

ЦИК ще извърши проверка на всички регистрирани за участие в изборите за общински съветници и за кметове кандидати дали отговарят на изискванията. Това ще се случи до 10 часа на 28 ми септември, ден преди началото на предизборната кампания.  Говорителят на ЦИК Росица Матева обясни, че ще се проверява и дали кандидатите нямат влязла в сила санкция за..

публикувано на 26.09.23 в 15:48

Нина Суомалайнен: Властите в България да работят по-активно за отстраняване на купения вот

Властите трябва да работят по-активно за отстраняване на купения вот и да подобрят правната рамка за провеждане на предизборна кампания, заяви в интервю за БНР Нина Суомалайнен, ръководител на мисията от наблюдатели от Службата за демократични институции и права на човека на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа. Според..

публикувано на 03.10.22 в 18:37

В 176 от 269 секции в Ловешка област ще се гласува машинно

В област Ловеч на предстоящите на 14 ноември избори за президент и вицепрезидент и народни представители в 176 от общи сформираните 269 секции ще се гласува машинно. Това стана ясно на проведената днес работна среща, свикана от областния управител на Ловеч Светослав Славчев, с  участието на директора на ОДМВР – Ловеч Станислав Великов и председателя на..

публикувано на 11.10.21 в 21:53