Цацаров и Христо Иванов обещаха "да заровят томахавките и да вземат писалките"

| обновено на 16.07.15 в 13:57
Снимка: БГНЕС

Пред камерите и микрофоните главният прокурор и правосъдният министър обещаха да свалят напрежението и да започнат заедно да работят за съдебната реформа. Сотир Цацаров и Христо Иванов застанаха един до друг след поредните протест и контрапротест – този път пред Съдебната палата.

Заради предварително заявения протест на граждани, обединени в т.нар. "Група за обществен натиск", тази сутрин районът около Висшия съдебен съвет осъмна с жандармерия и служители на НСО. Дойдоха около 15-ина души, които бяха изолирани на тротоара срещу Съвета. Малко по-късно дойде и група, наричаща себе си "План Б". Протестът и контрапротестът бяха разделени от полицейските служители. Оказа се, че те имат общо искане – оставка на ВСС. "Групата за обществен натиск" обаче поиска оставката и на главния прокурор, а "План Б" – както стана ясно от записа – на правосъдния министър. И обвинител номер едно, и Христо Иванов чуха и адресираните към себе си викове "Оставка". После коментираха – първо поотделно, а после и допълвайки се – недоволството на гражданите и проблемните аспекти на графика и съдържанието на съдебната реформа. От думите им стана ясно, че призовават за едно – промените в Конституцията да бъдат приети на първо четене... и за нов подход към спорните въпроси след това.

Разбирам защо нетърпението е огромно. Разбира се, че тази стъпка, която предстои да направи парламентът, е, както и господин Цацаров каза, само първата стъпка и че има още много работа да се свърши, но нека институциите да направят тази стъпка в една спокойна среда. И защото сме докарали нещата до някъде и не можеме да си позволиме просто заради напрежение, заради грешни стъпки, грешни фрази. Всеки от нас прави грешки. Аз правя грешки, н
о не можем да си позволим заради това да не направим тази важна стъпка, заяви правосъдният министър Христо Иванов.

Главният прокурор
Сотир Цацаров допълни: Нека споровете по детайлите да не замъгляват картината. Надявам се, че есента ще можем да започнем с по-добра възможност. Тоест идеята някак е, ако я кажа по друг начин, да свалим томахавките и да вземем писалките. Аз никога не съм я вдигал. Аз просто си я нося. Мисля, че и министърът е по същия начин. 
Христо Иванов заяви, че носи само само писалка.
От коментарите на правосъдния министър по-рано пред "Хоризонт", а по-късно и на главния прокурор, стана ясно, че те намират за полезно в съдебната реформа конституционните промени да минат на първо четене и после успоредно да се работи по прецизирането им, Закона за съдебната власт и процесуалното законодателство.

Репортажа и още по темата чуйте в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

В Стара Загора отстраниха член на СИК поради несъвместимост

Общинската избирателна комисия в Стара Загора е освободила член на Секционна избирателна комисия в града заради несъвместимост.   В мъглижкото село Юлиево след сигнал от един от кандидатите за кметове  в джипа на съпругата на негов конкурент бяха открити избирателни списъци.  След подаден сигнал от една от политическите партии, че съпругата на кандидат..

публикувано на 29.10.23 в 17:20
Росица Матева

ЦИК ще провери всички кандидати дали отговарят на условията

ЦИК ще извърши проверка на всички регистрирани за участие в изборите за общински съветници и за кметове кандидати дали отговарят на изискванията. Това ще се случи до 10 часа на 28 ми септември, ден преди началото на предизборната кампания.  Говорителят на ЦИК Росица Матева обясни, че ще се проверява и дали кандидатите нямат влязла в сила санкция за..

публикувано на 26.09.23 в 15:48

Нина Суомалайнен: Властите в България да работят по-активно за отстраняване на купения вот

Властите трябва да работят по-активно за отстраняване на купения вот и да подобрят правната рамка за провеждане на предизборна кампания, заяви в интервю за БНР Нина Суомалайнен, ръководител на мисията от наблюдатели от Службата за демократични институции и права на човека на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа. Според..

публикувано на 03.10.22 в 18:37

В 176 от 269 секции в Ловешка област ще се гласува машинно

В област Ловеч на предстоящите на 14 ноември избори за президент и вицепрезидент и народни представители в 176 от общи сформираните 269 секции ще се гласува машинно. Това стана ясно на проведената днес работна среща, свикана от областния управител на Ловеч Светослав Славчев, с  участието на директора на ОДМВР – Ловеч Станислав Великов и председателя на..

публикувано на 11.10.21 в 21:53