Миньори от Бургас протестират заради създаването на фонд "Сигурност на електроенергийната система"

| обновено на 23.07.15 в 15:24
Снимка: БГНЕС

Работниците от бургаската мина "Черно море" протестират пред административната сграда на дружеството. Около 80 души от смяната от 8.00 часа започнаха работа с 1 час закъснение. Също с час закъснение ще започне работа и смяната от 15.00 часа.

Причината за недоволството е създаването на нов фонд "Сигурност на електроенергийната система", в който тецовете ще трябва да внасят 5% върху приходите от произведения ток.

Заради създаването на Фонда, с който се смекчава поскъпването на тока, вчера работещите в топлофикациите в Русе и в Сливен проведоха предупредителен протест, защото се опасяват от съкращения.

Изпълнителният директор на мината Русомир Калоянчев заяви, че от днес ще започне и изплащането на заплатите на миньорите, като добави, че омагьосаният кръг, в който ТЕЦ - Сливен забавя плащанията към мина "Черно море" и от там се забавят и заплатите към работниците, продължава да се върти. Според него създаването на фонд "Сигурност на електроенергийната система" ще създаде допълнителни затруднения:

Тези 5% мисля, че трябва да бъдат отменени час по-скоро, докато още не е станала грешка да бъдат вкарани във Закона и да започне да се изпълнява – ще има още по-големи забавяния в разплащанията. Те сега, когато не се начисляват, се затрудняват. Знаете в системата какъв е проблемът – тецовете, след като произведат електроенергия, я продават на НЕК, НЕК я продава на електроразпределителните дружества и по обратната верига парите се връщат при нас. Ние сме на дъното на тази хранителна верига и най-късно при нас ще идват средствата.

Той поясни, че в случая "Топлофикация - Сливен" е основният потребител, който според Калоянчев ще инкасират на месец със стотина хиляди по-малко и това ще се отрази веднага върху нас. Той подчерта също, че има всеизвестни резерви в системата и трябва да се търсят и бъдат намерени.

Поисканите 5% без ДДС от месечните приходи от продажбата на електроенергия ще се отразят както на размера, така и на редовното изплащане на заплатите на работниците, поясни председателят на миньорския синдикат към КНСБ Чавдар Миколашев:

И сега имаме забавяне на заплати, проблеми. Миналата година имаше стачки в тази връзка. Не е този начинът, трябва да се покрива тази загуба в НЕК. Много добре знаят къде изтичат тези пари. Има фотоволтаици, американски централи, ветрогенератори. Който е правил договорите, да си ги оправя нещата. 

Заплатите на миньорите за май ще бъдат изплатени до края на деня, а тези за юни - до края на месеца, заяви изпълнителният директор на мината.

Заради тримесечно забавяне на заплатите през ноември миналата година бургаските миньори протестираха ефективно, като останаха в рудника в продължение на 13 часа. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

В Стара Загора отстраниха член на СИК поради несъвместимост

Общинската избирателна комисия в Стара Загора е освободила член на Секционна избирателна комисия в града заради несъвместимост.   В мъглижкото село Юлиево след сигнал от един от кандидатите за кметове  в джипа на съпругата на негов конкурент бяха открити избирателни списъци.  След подаден сигнал от една от политическите партии, че съпругата на кандидат..

публикувано на 29.10.23 в 17:20
Росица Матева

ЦИК ще провери всички кандидати дали отговарят на условията

ЦИК ще извърши проверка на всички регистрирани за участие в изборите за общински съветници и за кметове кандидати дали отговарят на изискванията. Това ще се случи до 10 часа на 28 ми септември, ден преди началото на предизборната кампания.  Говорителят на ЦИК Росица Матева обясни, че ще се проверява и дали кандидатите нямат влязла в сила санкция за..

публикувано на 26.09.23 в 15:48

Нина Суомалайнен: Властите в България да работят по-активно за отстраняване на купения вот

Властите трябва да работят по-активно за отстраняване на купения вот и да подобрят правната рамка за провеждане на предизборна кампания, заяви в интервю за БНР Нина Суомалайнен, ръководител на мисията от наблюдатели от Службата за демократични институции и права на човека на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа. Според..

публикувано на 03.10.22 в 18:37

В 176 от 269 секции в Ловешка област ще се гласува машинно

В област Ловеч на предстоящите на 14 ноември избори за президент и вицепрезидент и народни представители в 176 от общи сформираните 269 секции ще се гласува машинно. Това стана ясно на проведената днес работна среща, свикана от областния управител на Ловеч Светослав Славчев, с  участието на директора на ОДМВР – Ловеч Станислав Великов и председателя на..

публикувано на 11.10.21 в 21:53