И. Василева: Общо 97 000 000 лева ще бъдат отпуснати за изграждане на компостиращи инсталации

България е поела ангажимнент да намали количеството на биоразградими отпадъци с 35% до 2020 година.

Снимка: БГНЕС

По програма "Околна среда" има 11 рискови проекта в сектора "Води" от общо 123, като с Европейската комисия е било договорено част от дейностите за проблемните проекти , които не могат да бъдат завършени със средства от старата програма, да бъдат изпълнени с пари от новата програма.

Министърът на околната среда и водите Ивелина Василева очерта основните причини за неизпълнение на проектите в срок:

Дължи се в някои случаи на забавяне на обществените поръчки, а в други случаи на трудности при подготовката на техническата документация, а при трети – недостатъчно съвестни изпълнители.

По оперативната програма "Околна среда 2014-2020“ за финансиране на мерки за проектиране и изграждане на компостиращи инсталации за разделно събрани зелени и/или биоразградими битови отпадъци, министърът на околната среда и водите поясни, че ще бъдат отпуснати общо 97 милиона лева за изграждане на такъв тип съоръжения, а средствата ще бъдат предоставени на конкурентен принцип.

Забавяне обаче има при изпълнението на няколко проекта за депа за отпадъци .Изгражданетона компостиращи инсталации за биоразградими отпадъци е необходимо заради ангажимента на България да намали количеството на такива отпадъци с 35% до 2020 година.

Финансирано обаче ще бъде създаването на инсталации с капацитет между 2 и 20 000 тона за преработка на зелените отпадъци, като министър Василева коментира:

Към края на 2013 година на територията на страната са генерирани 3 135 000 тона битови отпадъци, а от тях 1 567 000 тона са биоразградими отпадъци или близо 60%. В този смисъл възможността, която се предоставя на общините чрез получаване на безвъзмездно финансиране по оперативната програма, води до възможности не само за постигане на целите, но и за извличане на ползи.

След преработката и получаването на компост, той може да бъде използван в селското стопанство за наторяване, както и за рекултивация на нарушени терени или на мини, а също и за поддържане на зелените системи на общините.


Общините ще разполагат с една година, за да подготвят и да предадат проектите, които ще се приемат в електронен вид.

39 000 000 лева са предвидени за Националната служба по противопожарна дейност за шест регионални центъра за превенция на бедствия и аварии. Общо 3 500 000 000 лева ще могат да бъдат усвоени  до 2020 година по програма "Околна среда".

Подробности чуйте в репортажа на Радостина Билярска в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

В Стара Загора отстраниха член на СИК поради несъвместимост

Общинската избирателна комисия в Стара Загора е освободила член на Секционна избирателна комисия в града заради несъвместимост.   В мъглижкото село Юлиево след сигнал от един от кандидатите за кметове  в джипа на съпругата на негов конкурент бяха открити избирателни списъци.  След подаден сигнал от една от политическите партии, че съпругата на кандидат..

публикувано на 29.10.23 в 17:20
Росица Матева

ЦИК ще провери всички кандидати дали отговарят на условията

ЦИК ще извърши проверка на всички регистрирани за участие в изборите за общински съветници и за кметове кандидати дали отговарят на изискванията. Това ще се случи до 10 часа на 28 ми септември, ден преди началото на предизборната кампания.  Говорителят на ЦИК Росица Матева обясни, че ще се проверява и дали кандидатите нямат влязла в сила санкция за..

публикувано на 26.09.23 в 15:48

Нина Суомалайнен: Властите в България да работят по-активно за отстраняване на купения вот

Властите трябва да работят по-активно за отстраняване на купения вот и да подобрят правната рамка за провеждане на предизборна кампания, заяви в интервю за БНР Нина Суомалайнен, ръководител на мисията от наблюдатели от Службата за демократични институции и права на човека на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа. Според..

публикувано на 03.10.22 в 18:37

В 176 от 269 секции в Ловешка област ще се гласува машинно

В област Ловеч на предстоящите на 14 ноември избори за президент и вицепрезидент и народни представители в 176 от общи сформираните 269 секции ще се гласува машинно. Това стана ясно на проведената днес работна среща, свикана от областния управител на Ловеч Светослав Славчев, с  участието на директора на ОДМВР – Ловеч Станислав Великов и председателя на..

публикувано на 11.10.21 в 21:53