Асоциацията на спешните медици внася протестно становище срещу сливането на центровете София-град и София-област

| обновено на 24.08.15 в 18:02

Сливането на центровете за спешна помощ София-област и София-град ще оголи филиалите на бързата  помощ за областта, обявиха от Националната асоциация на работещите в спешна помощ.

Проектът на Министерство на здравеопазването за сливане на Центъра за спешна помощ Софийска област към Спешната помощ на столицата е в разрез със законодателството.

Такова сливане не е предвидено в Концепцията за спешната помощ до 2020 година и в проекта за нов стандарт по спешна медицина.

С проекта за сливане на двете спешни звена на мястото на сега съществуващия районен координационен център на ЦСМП София-град ще бъде създаден нов мегацентър за спешна помощ, обясниха от Националната асоциация на спешните медици. Той сега приема 125 хиляди повиквания на година  и обслужва 2 милиона жители на столицата, а иначе ще трябва да приема и още 20 хиляди повиквания от областта на 13-е филиала на столицата.

Сливането е заплаха както за пациентите, така за работещите, обясни д-р Десислава Кателиева:

След като тази районна координационна централа обработва 125 хиляди повиквания на година, по какъв начин ще се справи с още 20 хиляди повиквания, които ще постъпят от София област, която обслужва 13 филиала и над триста хиляди население? Това определено ще затрудни достъпа на пациенти, както от София-град, така и от София област. Тиражираната от министерството идея, че ще се трансформират административни фелдшерски и екипи  в лекарски и ще се добавят  допълнителни реанимационни екипи, при положение, че има жесток кадрови дефицит и в двата центъра, не виждаме откъде ще се вземат тези хора.

Д-р Кателиева допълни: За да продължим да вярваме на министъра на здравеопазването, препоръчваме да спази поетите ангажименти по концепцията за развитие на спешната медицинска помощ. Тогава ще застанем зад него, но в момента сме срещу него.

Служители от Районния координационен център на София-град твърдят, че обединението е в полза само на сегашния директор д-р Георги Гелев, който управлява и Спешната помощ на София област.

След 5-часови разговори с ръководителите на 13-те филиала д-р Гелев разсея съмненията на колегите си:

Хоспитализирайки болен  от провинцията в София, линейката ще остане да изпълни няколко адреса евентуално в София. Това е пълен абсурд. Притесняваха се от евентуално закриване на т.нар. стационарни екипи, това също е невъзможно да стане.

Д-р Гелев каза още че с преструктурирането ще се формират нови 5 екипа:

Малка част от администрацията плюс районната координационна  централа ще бъдат  трансформирани между четири и пет екипа, по скоро пет, които ще останат да работят за областта, а не за града. Всичко, което се направи ще бъде в полза на областта, а не на града. Целта изцяло е да се подобри обслужването на населението,  а не някакви административни сливания.

Може да се очаква и повишение на заплатите на спешните медици.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

В Стара Загора отстраниха член на СИК поради несъвместимост

Общинската избирателна комисия в Стара Загора е освободила член на Секционна избирателна комисия в града заради несъвместимост.   В мъглижкото село Юлиево след сигнал от един от кандидатите за кметове  в джипа на съпругата на негов конкурент бяха открити избирателни списъци.  След подаден сигнал от една от политическите партии, че съпругата на кандидат..

публикувано на 29.10.23 в 17:20
Росица Матева

ЦИК ще провери всички кандидати дали отговарят на условията

ЦИК ще извърши проверка на всички регистрирани за участие в изборите за общински съветници и за кметове кандидати дали отговарят на изискванията. Това ще се случи до 10 часа на 28 ми септември, ден преди началото на предизборната кампания.  Говорителят на ЦИК Росица Матева обясни, че ще се проверява и дали кандидатите нямат влязла в сила санкция за..

публикувано на 26.09.23 в 15:48

Нина Суомалайнен: Властите в България да работят по-активно за отстраняване на купения вот

Властите трябва да работят по-активно за отстраняване на купения вот и да подобрят правната рамка за провеждане на предизборна кампания, заяви в интервю за БНР Нина Суомалайнен, ръководител на мисията от наблюдатели от Службата за демократични институции и права на човека на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа. Според..

публикувано на 03.10.22 в 18:37

В 176 от 269 секции в Ловешка област ще се гласува машинно

В област Ловеч на предстоящите на 14 ноември избори за президент и вицепрезидент и народни представители в 176 от общи сформираните 269 секции ще се гласува машинно. Това стана ясно на проведената днес работна среща, свикана от областния управител на Ловеч Светослав Славчев, с  участието на директора на ОДМВР – Ловеч Станислав Великов и председателя на..

публикувано на 11.10.21 в 21:53