Райна Кабаиванска пристига за 15-я си майсторски клас

Очаква се днес оперната дива Райна Кабаиванска да пристигне в България за ежегодния си майсторски клас, организиран от Нов български университет.

На 7-и септември от 10 часа в Софийската национална опера кандидати от 15 държави ще се състезават за шанса да се докоснат до тайните на нейното оперно изкуство и да почерпят от вдъхновението и мъдростта на тази изключителна личност.
 

Традиционно голям е броят на кандидатите от България и Италия. От Европа идват и певци от Германия, Гърция, Русия и Франция. Азия е представена от Армения, Китай, Ливан, Южна Корея и Япония, а Америка - от Канада, Мексико, САЩ и Чили.

Младите трябва да вярват в бъдещето. Сега вече светът е отворен, те имат вече целия свят в ръцете си и само от тях зависи да влязат в света. Светът е нов. Светът върви напред. Вярвам, обаче, че операта е вечна, казва Кабаиванска. 
   

До 13 млади оперни певци, избрани на прослушването в Софийската опера, ще имат възможността да работят с нея от 8-и до 26-и септември върху усъвършенстване на вокалната си техника и актьорска интерпретация, както и да подготвят нови роли. На 27-и септември най-добрите участници в майсторския клас ще представят Гала концерт с оркестъра на Софийската опера под диригентството на Найден Тодоров и по традиция със специалното участие на Райна Кабаиванска. Тогава ще бъдат присъдени и стипендиите от нейния дарителски фонд.

 

Стипендиите за специализации при Райна Кабаиванска ще бъдат в три категории – за майсторските класове в Нов български университет, за майсторски класове в Академия "Киджана" в Италия и специални едногодишни стипендии за Института “Веки - Тонели” в Модена в Италия.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!