Борисов: Обръща се по-голямо внимание на други гранични държави в ЕС, отколкото на България

Маргарита Попова: В България вече има "горещи точки", изградени с много труд и според европейските изисквания

| обновено на 24.09.15 в 19:11
Снимка: БТА

България е поискала да бъде разглеждана като "гореща точка" и външна граница на ЕС, защото тя вече е такава, стана ясно от изказването на Бойко Борисов по време на конференцията "Бежанската вълна и предизвикателствата пред националната сигурност", организирана от "Института за стратегии и анализи".

За премиерът не е редно лидерите на ЕС да обсъждат как да подпомогнат Италия, Гърция и други страни, които в момента имат сериозен миграционен натиск, а да не се обсъжда помощ за България.

В момента се обръща много по-голямо внимание на други гранични държави в ЕС като Италия и Гърция, отколкото на България, каза Борисов и допълни, че на Европейския съвет е настоявал, че погледът на Европа трябва да бъде насочен и към нашата страна като външна граница на Съюза:

Гърция и Италия ще получат финансови средства, ние какво ще правим? Продължаваме да взимаме пари от бюджета и да плащаме за тях.

По темата с т.нар. "горещи точки" Борисов наблегна на това, че и в момента в България има такива. Това са бежанските центрове и идеята му е била да насочи вниманието към факта, че страната ни полага всички усилия да действа солидарно, но икономическият ѝ капацитет е ограничен.

България и сега си има "горещи точки". И сега изградихме бежански лагери, но те не искат да седят там. Ние отдавна сме изградили тези центрове. "Гореща точка" е център, в който легалните, непреминаващи през зелената граница хора, минават на нашите КПП. И ние не можем да ги отблъскваме, те идват и влизат. Там им се взимат пръстови отпечатъци, регистрират се, и по смисъла на поетите ангажименти ги настаняваме в бежански център.

Борисов подчерта, че преди да бъде говори за "горещата точка" е имал няколко прдложения за справяне с кризата, а именно създаването на зони за сигурност на територията на Сирия и Либия, за да може тези хора да са близко до родните си места и след това да се върнат там.

Решение за кризата в Сирия може да бъде намерено и чрез достигането до единно становище между САЩ и Русия, заяви премиерът Бойко Борисов и допълни:

Мисля, че се опитах максимално да защитя интереса на страната  и хората, запазвайки цялата хуманност и  готовност на България да участва в общия европейски процес, поставяйки темите и проблемите точно такива, каквито са.

Относно "горещите точки" вицепрезидентът Маргарита Попова коментира:

Когато прочетох информацията, че България е поискала да стане "гореща точка“ се смутих и си казах, че ние тези "горещи точки" ги имаме и с толкова труд ние от няколко години ги правим. Това са центровете в Баня, София, Пъстрогор, Харманли. Това са все регистрационни центрове, посредством които България изпълнява по най-добрия начин, според възможностите си, европейските и човешките задължения.

Проф. Димитър Йончев коментира, че "гръбнакът“ на кризата е в това, че Русия е потърсила мястото си в някакъв нов баланс, в ново равновесие, след като беше изгонена от санитарната зона в Европа и загуби Ирак и Либия. Сега прави отчаяни усилия да се закрепи в Сирия. 

Цялото изказване на премиера Бойко Борисов по време на конференцията, както и репортажа на Лъчезар Цветков, може да чуете в звуковите файлове.

Изказването на премиера Бойко Борисов и репортажа на Лъчезар Цветков можете да чуете от звуковите файлове.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

В Стара Загора отстраниха член на СИК поради несъвместимост

Общинската избирателна комисия в Стара Загора е освободила член на Секционна избирателна комисия в града заради несъвместимост.   В мъглижкото село Юлиево след сигнал от един от кандидатите за кметове  в джипа на съпругата на негов конкурент бяха открити избирателни списъци.  След подаден сигнал от една от политическите партии, че съпругата на кандидат..

публикувано на 29.10.23 в 17:20
Росица Матева

ЦИК ще провери всички кандидати дали отговарят на условията

ЦИК ще извърши проверка на всички регистрирани за участие в изборите за общински съветници и за кметове кандидати дали отговарят на изискванията. Това ще се случи до 10 часа на 28 ми септември, ден преди началото на предизборната кампания.  Говорителят на ЦИК Росица Матева обясни, че ще се проверява и дали кандидатите нямат влязла в сила санкция за..

публикувано на 26.09.23 в 15:48

Нина Суомалайнен: Властите в България да работят по-активно за отстраняване на купения вот

Властите трябва да работят по-активно за отстраняване на купения вот и да подобрят правната рамка за провеждане на предизборна кампания, заяви в интервю за БНР Нина Суомалайнен, ръководител на мисията от наблюдатели от Службата за демократични институции и права на човека на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа. Според..

публикувано на 03.10.22 в 18:37

В 176 от 269 секции в Ловешка област ще се гласува машинно

В област Ловеч на предстоящите на 14 ноември избори за президент и вицепрезидент и народни представители в 176 от общи сформираните 269 секции ще се гласува машинно. Това стана ясно на проведената днес работна среща, свикана от областния управител на Ловеч Светослав Славчев, с  участието на директора на ОДМВР – Ловеч Станислав Великов и председателя на..

публикувано на 11.10.21 в 21:53