Над половин милион българи между 20 и 79 години страдат от диабет

До края на месец ноември пациентски организации съвместно с ендокринолози и фармацевтични фирми провеждат информационната кампания "Открито за диабета“

Над половин милион са българите между 20 и 79 години, които страдат от двата типа диабет. У нас все още няма национална програма, както и осъвременен стандарт по ендокринология. Това каза пред "Хоризонт“ Вяра Врагова, председател на асоциация "Диабет тип 2“.

От днес до края на месец ноември пациентски организации на диабетно болни съвместно с ендокринолози и фармацевтични фирми провеждат информационната кампания "Открито за диабета“ под надслов "Инсулинът не е смъртна присъда“.

Един на всеки 25 българи не е диагностициран като диабетно болен или не получава правилно лечение. Затова и официалната статистика за 500 хиляди диабетици не е пълна, обясни ендокринологът доц. д-р Малина Петкова от Университетска болница "Лозенец“:

Болните до 18 години наброяват 2000 души. За съжаление, диабетът може да протече абсолютно безсимптомно и това се отнася за хората с втори тип захарен диабет.

Председателят на асоциация "Диабет тип две“ Вяра Врагова коментира, че нелекуван диабетът може да доведе до инвалидизация и до увреждане на почти всички органи и системи - най-вече сърдечносъдовата система. Затова е важно правилното лечение, което често не се получава  у нас:

До голяма степен общопрактикуващите лекари не са подготвени за това. Нашата асоциация е внесла предложение към медицинския университет да бъдат дообучавани медицинските сестри за отделенията по диабетология. Това обаче трябва да важи и за общопрактикуващите лекари. Не бива със своите познания към момента да лекуват диабетно болни. В малките населени места хората нямат достъп до ендокринолог.

Национално проучване на голяма фармацевтична компания за нагласите за диабета сочи, че 60 на сто от българите смятат, че диабетът е социално значимо заболяване веднага след онкологичните, но същевременно същите тези хора не желаят да се изследват за диабет, а и голям процент от възрастните диабетици на инсулин се страхуват от инжекциите. В пет големи града в страната тазгодишната кампания за диабета ще наблегне на това пациентите да не се страхуват от болестта.

Йерун Вайтес, който е генерален директор на фирмата организатор на кампанията „Не стой на тъмно“, заяви за „Хоризонт“, че най-важно е правилното лечение:

В България една четвърт от болните на диабет или не са диагностицирани, или не получават правилните медикаменти за тяхното състояние.

Вяра Врагова посочва още, че диабетна полиневропатия - едно от най-честите усложнения на диабета, нелекувана води до пълна инвалидизация. Лекарството за нея все още се плаща от Касата.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

В Стара Загора отстраниха член на СИК поради несъвместимост

Общинската избирателна комисия в Стара Загора е освободила член на Секционна избирателна комисия в града заради несъвместимост.   В мъглижкото село Юлиево след сигнал от един от кандидатите за кметове  в джипа на съпругата на негов конкурент бяха открити избирателни списъци.  След подаден сигнал от една от политическите партии, че съпругата на кандидат..

публикувано на 29.10.23 в 17:20
Росица Матева

ЦИК ще провери всички кандидати дали отговарят на условията

ЦИК ще извърши проверка на всички регистрирани за участие в изборите за общински съветници и за кметове кандидати дали отговарят на изискванията. Това ще се случи до 10 часа на 28 ми септември, ден преди началото на предизборната кампания.  Говорителят на ЦИК Росица Матева обясни, че ще се проверява и дали кандидатите нямат влязла в сила санкция за..

публикувано на 26.09.23 в 15:48

Нина Суомалайнен: Властите в България да работят по-активно за отстраняване на купения вот

Властите трябва да работят по-активно за отстраняване на купения вот и да подобрят правната рамка за провеждане на предизборна кампания, заяви в интервю за БНР Нина Суомалайнен, ръководител на мисията от наблюдатели от Службата за демократични институции и права на човека на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа. Според..

публикувано на 03.10.22 в 18:37

В 176 от 269 секции в Ловешка област ще се гласува машинно

В област Ловеч на предстоящите на 14 ноември избори за президент и вицепрезидент и народни представители в 176 от общи сформираните 269 секции ще се гласува машинно. Това стана ясно на проведената днес работна среща, свикана от областния управител на Ловеч Светослав Славчев, с  участието на директора на ОДМВР – Ловеч Станислав Великов и председателя на..

публикувано на 11.10.21 в 21:53