Стивън Къртис: Възможно е да е започнала вече Трета световна война

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Според доцент Стивън Къртис, преподавател по международни отношения в Лондонския университет, е възможно чрез събитията в Сирия да е започнала Третата световна война. В интервю за "Хоризонт" той уточни:
Надявам се да не се стигне дотам, защото такава война ще бъде катастрофална. Живеем в свят с ядрени оръжия в ръцете на големи сили. Има и мнение, че Третата световна война вече е започнала и това би могло да не е точно война между Великите сили, а съвкупност от отделни войни, започнали в отделни страни, които по-късно са прехвърлили границите. Така че, ако вече е започнала Третата световна война, би могла да бъде нещо съвсем различно от тези, които са в нашата историческа памет. Все пак се надявам здравият разум да надделее!

Според Къртис падналите преди няколко дни в Иран руски ракети, изстреляни от Каспийско море, няма да навредят на отношенията между двете страни.

Русия изгради доста близки връзки с Иран и Ирак. Видяхме това, след като тя изстреля ракети от Каспийско море. За тази цел ѝ трябваше разрешение от Иран, както и от Ирак, за да прелетят над тяхна територия. И все пак Русия остава твърде изолирана, особено що се отнася до западноевропейските и арабските страни като Саудитска Арабия, Турция и други държави от Персийския залив, които са настроени против Асад и подкрепят опозицията. Особено е интересно да се наблюдава Турция - тя беше в известна степен отворена към Русия през последните две десетилетия. Нещата обаче коренно се промениха след нарушаване на въздушното ѝ пространство от руски самолети. Сега Турция и Русия подкрепят двете противоположни страни в конфликта.

От бежанската вълна особено уязвима е Германия, която приема стотици хиляди бежанци, коментира Къртис и допълни

В известен смисъл това може да бъде положително - Германия е една от страните с най-ниска раждаемост сред западните държави и това би могло да даде нова динамика за развитието на икономиката и обществото в бъдеще. Не знам дали ще доведе до дестабилизация - това зависи от капацитета на страната да поеме това население и да му осигури добър живот.

Ученият е оптимист, че конфликтът в Сирия може да се реши на основата на реда след Студената война.  Според него, намесата на Русия в полза на Асад усложнява обстановката.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

В Стара Загора отстраниха член на СИК поради несъвместимост

Общинската избирателна комисия в Стара Загора е освободила член на Секционна избирателна комисия в града заради несъвместимост.   В мъглижкото село Юлиево след сигнал от един от кандидатите за кметове  в джипа на съпругата на негов конкурент бяха открити избирателни списъци.  След подаден сигнал от една от политическите партии, че съпругата на кандидат..

публикувано на 29.10.23 в 17:20
Росица Матева

ЦИК ще провери всички кандидати дали отговарят на условията

ЦИК ще извърши проверка на всички регистрирани за участие в изборите за общински съветници и за кметове кандидати дали отговарят на изискванията. Това ще се случи до 10 часа на 28 ми септември, ден преди началото на предизборната кампания.  Говорителят на ЦИК Росица Матева обясни, че ще се проверява и дали кандидатите нямат влязла в сила санкция за..

публикувано на 26.09.23 в 15:48

Нина Суомалайнен: Властите в България да работят по-активно за отстраняване на купения вот

Властите трябва да работят по-активно за отстраняване на купения вот и да подобрят правната рамка за провеждане на предизборна кампания, заяви в интервю за БНР Нина Суомалайнен, ръководител на мисията от наблюдатели от Службата за демократични институции и права на човека на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа. Според..

публикувано на 03.10.22 в 18:37

В 176 от 269 секции в Ловешка област ще се гласува машинно

В област Ловеч на предстоящите на 14 ноември избори за президент и вицепрезидент и народни представители в 176 от общи сформираните 269 секции ще се гласува машинно. Това стана ясно на проведената днес работна среща, свикана от областния управител на Ловеч Светослав Славчев, с  участието на директора на ОДМВР – Ловеч Станислав Великов и председателя на..

публикувано на 11.10.21 в 21:53