"Амнести Интернешънъл" поиска независимо разследване на смъртта на мигранта край Средец

Р. Дечева: Трябва да разговаряме не само за темите, които повдига „Амнести Интернешълнъл“

| обновено на 17.10.15 в 11:46
"Амнести Интернешънъл" поиска независимо и прозрачно разследване на обстоятелствата, довели до гибелта на афганистанския мигрант край Средец. Представителят на правозащитната организация Барбора Черноселкова отбеляза, че това е първият случай, при който в европейска държава умира мигрант, прострелян от полицейски куршум.

Ние призоваваме за пълно и независимо разследване на случая. То трябва да установи дали полицията е упражнила сила пропорционално и дали действията й са били приемливи. Като казвам "пропорционално" имам предвид, дали е отговаряла на опасността и на ситуацията. Също така ние сме много разтревожени от ситуацията, че може би става дума за хора, които търсят подслон и вместо да бъдат защитавани, полицията е взела доста екстремни мерки. Но както казах, трябва да има разследване и да се установи какво точно се е случило при това преминаване на границата.

По-рано министърът на вътрешните работи Румяна Бъчварова определи действията на полицаите край Средец като „много адекватни“, а смъртта на мигранта - като резултат от „неприятно стечение на обстоятелствата“:

Мисля, че нашите служители са действали много смело, много рисково, с цел да спасят ситуацията и да задържат тази група. Нека не забравяме, и първото нещо, което трябва да помним в тази ситуация, че става въпрос за незаконно преминаване на българската граница. Нашето основно задължение е да пазим българската граница, да не допускаме незаконното преминаване и в този смисъл служителите са си свършили работата.

Случаят със инцидента с нелегалния мигрант край Средец занимава международните медии. Причината е, че за първи път служител на властите от ЕС е причинил преднамерено, случайно или по стечение на обстоятелствата, смърт на лице с произход от различни страни от тези на територията на ЕС, каза в предеването "Събота 150" Румяна Дечева – председател на Европейското общество за защита на човешките права в България:

Трябва обаче да започнем да разговаряме малко по-дълбоко, не само за темите, които повдига „Амнести Интернешълнъл“. В български аспект трябва да се навържат нещата – целта ни да влезем в Шенген, което е свързано с опазването на границите, както и с абсолютната ангажираност на нашата страна да гарантира правото на всеки един гражданин на България, на ЕС или на трети страни.


Целите интервюта може да чуете в звуковите файлове.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

В Стара Загора отстраниха член на СИК поради несъвместимост

Общинската избирателна комисия в Стара Загора е освободила член на Секционна избирателна комисия в града заради несъвместимост.   В мъглижкото село Юлиево след сигнал от един от кандидатите за кметове  в джипа на съпругата на негов конкурент бяха открити избирателни списъци.  След подаден сигнал от една от политическите партии, че съпругата на кандидат..

публикувано на 29.10.23 в 17:20
Росица Матева

ЦИК ще провери всички кандидати дали отговарят на условията

ЦИК ще извърши проверка на всички регистрирани за участие в изборите за общински съветници и за кметове кандидати дали отговарят на изискванията. Това ще се случи до 10 часа на 28 ми септември, ден преди началото на предизборната кампания.  Говорителят на ЦИК Росица Матева обясни, че ще се проверява и дали кандидатите нямат влязла в сила санкция за..

публикувано на 26.09.23 в 15:48

Нина Суомалайнен: Властите в България да работят по-активно за отстраняване на купения вот

Властите трябва да работят по-активно за отстраняване на купения вот и да подобрят правната рамка за провеждане на предизборна кампания, заяви в интервю за БНР Нина Суомалайнен, ръководител на мисията от наблюдатели от Службата за демократични институции и права на човека на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа. Според..

публикувано на 03.10.22 в 18:37

В 176 от 269 секции в Ловешка област ще се гласува машинно

В област Ловеч на предстоящите на 14 ноември избори за президент и вицепрезидент и народни представители в 176 от общи сформираните 269 секции ще се гласува машинно. Това стана ясно на проведената днес работна среща, свикана от областния управител на Ловеч Светослав Славчев, с  участието на директора на ОДМВР – Ловеч Станислав Великов и председателя на..

публикувано на 11.10.21 в 21:53