Алексей Петров: Стрелбата е грешка

| обновено на 29.10.15 в 15:21
6
Снимка: БГНЕС

Алексей Петров заяви в телефонен разговор за БНР, че стрелбата срещу него е грешка. Двама души с гранатомети стреляха по колата на бившата барета в столичния квартал "Кръстова вода". Няма жертви при опита за покушение.  

Министърът на вътрешните работи Румяна Бъчварова съобщи в парламента, че атаката е била насочена срещу бизнесмена Алексей Петров.

Вероятно деянието е извършено 10-15 минути по-рано, а сигналът е подаден със закъснение, което е обичайна практика, за да се изведе от мястото застрашеното лице. Незабавно са изпратени полицейски служители, които са установили, че има изстрел с РПГ. Установено е, че няма пострадали лица. Има външни увреждания на автомобила и на временна постройка, чието предназначение в момента се изяснява. Около 20 служители има в момента. Извършва се оглед под наблюдение на прокурор. Организирано е заградително мероприятие на територията на София и цялата страна за издирване на автомобил, който е установено, че е бил на мястото на произшествието. Има и свидетели, които в момента се разпитват. Има свидетелства, че Алексей Петров е бил с неговата охрана, но не е установено колко са били, ще се установява, но няма пострадали лица, каза Бъчварова.

Стрелците не са задържани и са обявени за издирване. Търси се червен автомобил "Опел Астра" с крадени номера, с който се смята, че двамата нападатели са се изтеглили от мястото на атентата.

Гранатометите са открити.

Единият от снарядите се е забил в автомобила на Алексей Петров, но не е избухнал. Специалисти разказаха пред "Хоризонт", че е абсолютно нормално от толкова близко разстояние стрелбата с гранатомет да не доведе до успешен резултат, тъй като на противотанковата ракета ѝ е нужно голямо разстояние, за да се активира взривателят. 

Повечето от хората, живеещи в квартала, съобщиха, че около 9.00 часа сутринта са чули два силни взрива. 

Това, което чух беше ужасяваща експлозия. Сградата, в която живея, цялата се разтресе, стъклата на прозорците също. Бях в стаята, когато се случи, а след броени секунди чух и втора силна експлозия. Излязох на терасата аз живея на първия етаж, видях дим да се издига на няколко метра от кооперацията. Не видях нито кола, нито какъвто и да е човек в района. Повтарям, не чух изстрели, чух сериозна експлозия,
обясни англичанин, който живее в София и е станал почти пряк свидетел.

Два взрива само се чуха и това е. Много силни, много щом краката ми се повдигнаха от пода към 08.40 часа. Нямам видимост натам, където е станало, допълни жена, работеща в близък офис.

Автомобилът, с който се е движил Алексей Петров и е станал мишена на атаката, е със 7-степенна защита. Това обясниха източници от полицията пред "Хоризонт". 

Софийската градска прокуратура е образувала досъдебно производство заради стрелбата срещу Алексей Петров. То е за опит за убийство по начин и със средства, опасни за мнозина. От държавното обвинение съобщиха, че по случая се работи интензивно разпитват се свидетели и е назначена балистична експертиза. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

В Стара Загора отстраниха член на СИК поради несъвместимост

Общинската избирателна комисия в Стара Загора е освободила член на Секционна избирателна комисия в града заради несъвместимост.   В мъглижкото село Юлиево след сигнал от един от кандидатите за кметове  в джипа на съпругата на негов конкурент бяха открити избирателни списъци.  След подаден сигнал от една от политическите партии, че съпругата на кандидат..

публикувано на 29.10.23 в 17:20
Росица Матева

ЦИК ще провери всички кандидати дали отговарят на условията

ЦИК ще извърши проверка на всички регистрирани за участие в изборите за общински съветници и за кметове кандидати дали отговарят на изискванията. Това ще се случи до 10 часа на 28 ми септември, ден преди началото на предизборната кампания.  Говорителят на ЦИК Росица Матева обясни, че ще се проверява и дали кандидатите нямат влязла в сила санкция за..

публикувано на 26.09.23 в 15:48

Нина Суомалайнен: Властите в България да работят по-активно за отстраняване на купения вот

Властите трябва да работят по-активно за отстраняване на купения вот и да подобрят правната рамка за провеждане на предизборна кампания, заяви в интервю за БНР Нина Суомалайнен, ръководител на мисията от наблюдатели от Службата за демократични институции и права на човека на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа. Според..

публикувано на 03.10.22 в 18:37

В 176 от 269 секции в Ловешка област ще се гласува машинно

В област Ловеч на предстоящите на 14 ноември избори за президент и вицепрезидент и народни представители в 176 от общи сформираните 269 секции ще се гласува машинно. Това стана ясно на проведената днес работна среща, свикана от областния управител на Ловеч Светослав Славчев, с  участието на директора на ОДМВР – Ловеч Станислав Великов и председателя на..

публикувано на 11.10.21 в 21:53