Игор Морозов: Преговорите във Виена са най-добрият начин за решаване на сирийската криза

Игор Морозов
Снимка: Николай Кръстев

Тази вечер във Виена се събират всички страни, заинтересовани в решаването на сирийската криза. Виенските срещи започнаха по инициатива на Русия и целяха всички страни в сирийския конфликт да седнат на една маса. Срещата стартира утре. За първи път в тях участват Иран и Саудитска Арабия, за които се предполага, че седят в основата на конфликта.

В интервю за "Хоризонт" Игор Морозов, който е член на Комисията по международни въпроси в Съвета на Федерацията на Русия, коментира, че виенският формат на разговорите е най-добрият вариант за намиране на политическо решение на конфликта в Сирия. Той смята, че военната операция на руските въздушни части е успешна и е помогнала да се преобърне военностратегическото противопоставяне между правителствените войски и терористичните групировки:

Струва ми се също така, че имаше успешно взаимодействие между Сирийската свободна армия и кюрдските сили с правителствената армия. Днес ние имаме много сериозен потенциал в сухопътните операции. Освен това Сирийската свободна армия и кюрдските части дават информация на руските военновъздушни части за местата, където са складирани боеприпасите и оръжието, както и къде са командните пунктове, което всъщност е цел на действия на руската бойна авиация в Сирия. Предполагам, че в най-близко време сухопътните сили ще стигнат до главната щаб-квартира на ИДИЛ, военната операция ще завърши и плавно ще премине в сферата на политическото урегулиране. Виенският формат, според мен, е най-добрата възможност, която ще помогне да се излезе на този терен, за който са заинтересовани първо сирийците, както и регионалните играчи, които присъстват и участват в този геополитически конфликт.

Според Морозов Русия ще изчака мнението и заключението на експертите за катастрофата на руския самолет А 321 над Египет и тогава ще вземе решение за това как да реагира, ако се окаже, че става въпрос за терористичен акт:

Ние не знаем дали е бил подложен на терористична атака, или на действие. Не знаем кой говори подобни неща. Ние знаем, че има три версии и терористичната атака е една от тях, но засега няма потвърждение и не съществува техническа експертиза или лабораторни изследвания. Всички предварителни действия са извършени, сега е нужен само резултат точно толкова, както и останалите две версии, за които говорим.

Цялото интервю на кореспондента на БНР в Москва Николай Кръстев с Игор Морозов можете да чуете в звуковия файл. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

В Стара Загора отстраниха член на СИК поради несъвместимост

Общинската избирателна комисия в Стара Загора е освободила член на Секционна избирателна комисия в града заради несъвместимост.   В мъглижкото село Юлиево след сигнал от един от кандидатите за кметове  в джипа на съпругата на негов конкурент бяха открити избирателни списъци.  След подаден сигнал от една от политическите партии, че съпругата на кандидат..

публикувано на 29.10.23 в 17:20
Росица Матева

ЦИК ще провери всички кандидати дали отговарят на условията

ЦИК ще извърши проверка на всички регистрирани за участие в изборите за общински съветници и за кметове кандидати дали отговарят на изискванията. Това ще се случи до 10 часа на 28 ми септември, ден преди началото на предизборната кампания.  Говорителят на ЦИК Росица Матева обясни, че ще се проверява и дали кандидатите нямат влязла в сила санкция за..

публикувано на 26.09.23 в 15:48

Нина Суомалайнен: Властите в България да работят по-активно за отстраняване на купения вот

Властите трябва да работят по-активно за отстраняване на купения вот и да подобрят правната рамка за провеждане на предизборна кампания, заяви в интервю за БНР Нина Суомалайнен, ръководител на мисията от наблюдатели от Службата за демократични институции и права на човека на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа. Според..

публикувано на 03.10.22 в 18:37

В 176 от 269 секции в Ловешка област ще се гласува машинно

В област Ловеч на предстоящите на 14 ноември избори за президент и вицепрезидент и народни представители в 176 от общи сформираните 269 секции ще се гласува машинно. Това стана ясно на проведената днес работна среща, свикана от областния управител на Ловеч Светослав Славчев, с  участието на директора на ОДМВР – Ловеч Станислав Великов и председателя на..

публикувано на 11.10.21 в 21:53