ИПИ: Алтернативен бюджет – нула лева дефицит

Снимка: БГНЕС

Институтът за пазарна икономика (ИПИ) ще представи алтернативен вариант на държавния бюджет за 2016 година. По традиция ИПИ представя алтернативен бюджет с ниски данъци, разумни разходи и структурни реформи. Фокусът тази година е върху елиминирането на дефицита и съдебната реформа. Експертите ще коментират още актуализацията на бюджета за 2015 година, както и пристрастени ли сме към харчовете и дефицитите. Анализаторите ще поставят акцент върху скритите дългове, ще обяснят колко са натрупаните задължения в здравната система, енергетиката и държавните компании. Ще бъдат обсъдени и промените в силовите ведомства и възможните решения, както и възможен ли е изход от спиралата на дефицитите. 

Нула лева дефицит предвижда алтернативният бюджет, който Институтът за пазарна икономика традиционно ще представи по-късно днес. В предаването "Преди всички" Петър Ганев от института обясни:
 

Мислим, че е възможно, защото консолидация можеш да направиш в добрите години. При положение че тази година имаме доста сериозен ръст на приходите, очаква се подобен и през следващата година. Това е моментът – в добрата година да успееш да свиеш дефицита, за да се подготвиш, ако евентуално идва някоя лоша. Така че единият ни голям фокус е как да се свие този дефицит, и другият голям фокус е целият сектор "Правосъдие и вътрешен ред", който включва както дълбока съдебна реформа, така и реформа в МВР.

Петър Ганев обясни още, че в действителния бюджет от последните години заявката за свиване на дефицита винаги лежи в бъдещето, а текущо недостигът винаги е по-голям от предвиденото:

Това е огромен проблем на фискалната политика през последните три години, че ние постоянно се изненадваме с нови харчове и нови дефицити. В целия период 2009-2012 година, когато беше кризата, през тези 4 години ние натрупахме дефицит от около 5,3 милиарда. В периода 2013-2015 година, който стартира с политическата криза, смяна на правителства и поредна актуализация на бюджетите, дефицитът ни е от 7,4 милиарда лева, т.е. – вътрешните ни проблеми създадоха по-дълбока дупка в държавните финанси от световната криза от 2009 година.

Цялото интервю на Борислава Борисова с Петър Ганев можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

В Стара Загора отстраниха член на СИК поради несъвместимост

Общинската избирателна комисия в Стара Загора е освободила член на Секционна избирателна комисия в града заради несъвместимост.   В мъглижкото село Юлиево след сигнал от един от кандидатите за кметове  в джипа на съпругата на негов конкурент бяха открити избирателни списъци.  След подаден сигнал от една от политическите партии, че съпругата на кандидат..

публикувано на 29.10.23 в 17:20
Росица Матева

ЦИК ще провери всички кандидати дали отговарят на условията

ЦИК ще извърши проверка на всички регистрирани за участие в изборите за общински съветници и за кметове кандидати дали отговарят на изискванията. Това ще се случи до 10 часа на 28 ми септември, ден преди началото на предизборната кампания.  Говорителят на ЦИК Росица Матева обясни, че ще се проверява и дали кандидатите нямат влязла в сила санкция за..

публикувано на 26.09.23 в 15:48

Нина Суомалайнен: Властите в България да работят по-активно за отстраняване на купения вот

Властите трябва да работят по-активно за отстраняване на купения вот и да подобрят правната рамка за провеждане на предизборна кампания, заяви в интервю за БНР Нина Суомалайнен, ръководител на мисията от наблюдатели от Службата за демократични институции и права на човека на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа. Според..

публикувано на 03.10.22 в 18:37

В 176 от 269 секции в Ловешка област ще се гласува машинно

В област Ловеч на предстоящите на 14 ноември избори за президент и вицепрезидент и народни представители в 176 от общи сформираните 269 секции ще се гласува машинно. Това стана ясно на проведената днес работна среща, свикана от областния управител на Ловеч Светослав Славчев, с  участието на директора на ОДМВР – Ловеч Станислав Великов и председателя на..

публикувано на 11.10.21 в 21:53