Русия разпространява указания как да реагира населението при атентанти

Снимка: ЕПА/БГНЕС
Според общата оценка на наблюдателите Русия започва да излиза от международната изолация, в която се намираше през последните 18-20 месеца заради Украйна и подкрепата ѝ за сепаратистите в източната част на страната. Руските наблюдатели обясняват случилото се в Париж, а преди това и в Бейрут с късогледата политика на САЩ и Франция по отношение на процесите в Близкия изток през последните години.

Това коментира пред “Хоризонт“ в предаването “12+3“  кореспондентът на БНР в Москва Николай Кръстев и обясни ситуацията в руската столица:

Русия бавно, но сигурно започва да престроява ежедневието си от мирно към възможността страната да бъде подложена на нови терористични провокации и атаки от страна на ИДИЛ, срещу която Москва води военни действия в Сирия. В електронните медии, както и в масовия транспорт се появиха съобщения, които призовават хората да бъдат бдителни към съмнителни пакети или лица с необяснимо поведение. В автобусите има разлепени своеобразни упътвания от органите за сигурност – как да се дължи човек, ако стане заложник или какво да прави, ако избухне бомба. Пред търговските центрове и публичните обекти има патрули на полицията и частни охранители, които проверяват хората.

По отношение на започналата акция от руските въоръжени сили в Сирия руският военен експерт Игор Коротченко каза:

Това беше акция на възмездието или по-скоро първият етап против т.нар. "военно ръководство" на радикалната ислямистка групировка и на тези, които са давали заповеди за унищожението на руския пътнически самолет преди около 3 седмици. Това е първата, но не последната фаза на тази операция. Всеки терорист, който е финансирал и организирал терористичен акт срещу руския самолет, трябва да знае, че ще бъде намерен и унищожен. Сега главният въпрос е да се намерят местата, където се намират и да бъде съставен списък, след което да се пусне механизмът на възмездието, в рамките на което ще бъдат използвани както руските въоръжени сили, така и специалните служби на страната.

Репортажа чуйте в звуковия файл.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

В Стара Загора отстраниха член на СИК поради несъвместимост

Общинската избирателна комисия в Стара Загора е освободила член на Секционна избирателна комисия в града заради несъвместимост.   В мъглижкото село Юлиево след сигнал от един от кандидатите за кметове  в джипа на съпругата на негов конкурент бяха открити избирателни списъци.  След подаден сигнал от една от политическите партии, че съпругата на кандидат..

публикувано на 29.10.23 в 17:20
Росица Матева

ЦИК ще провери всички кандидати дали отговарят на условията

ЦИК ще извърши проверка на всички регистрирани за участие в изборите за общински съветници и за кметове кандидати дали отговарят на изискванията. Това ще се случи до 10 часа на 28 ми септември, ден преди началото на предизборната кампания.  Говорителят на ЦИК Росица Матева обясни, че ще се проверява и дали кандидатите нямат влязла в сила санкция за..

публикувано на 26.09.23 в 15:48

Нина Суомалайнен: Властите в България да работят по-активно за отстраняване на купения вот

Властите трябва да работят по-активно за отстраняване на купения вот и да подобрят правната рамка за провеждане на предизборна кампания, заяви в интервю за БНР Нина Суомалайнен, ръководител на мисията от наблюдатели от Службата за демократични институции и права на човека на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа. Според..

публикувано на 03.10.22 в 18:37

В 176 от 269 секции в Ловешка област ще се гласува машинно

В област Ловеч на предстоящите на 14 ноември избори за президент и вицепрезидент и народни представители в 176 от общи сформираните 269 секции ще се гласува машинно. Това стана ясно на проведената днес работна среща, свикана от областния управител на Ловеч Светослав Славчев, с  участието на директора на ОДМВР – Ловеч Станислав Великов и председателя на..

публикувано на 11.10.21 в 21:53