Езически олтар от IV в. пр. н.е. откриха археолози в рудник от "Мини Марица-изток"

Езически олтар от IV в. преди Хр. проучват археолози в рудник от комплекса "Мини Марица-изток". Около олтара е имало струпване на всички елементи от жертвоприношение – две амфори, чаши за пиене и ръчно изработени съдове за храна, разказа в предаването "12+3" доц. Милена Тонкова от Националния археологически институт с музей (НАИМ) към БАН. Вероятно става дума за жертвена яма с дълбочина 1,50 м. и ширина 2 м, на дъното на която е бил открит масивният глинен олтар. Доц. Тонкова посочи, че за първи път в тракийски контекст се открива съоръжение, наподобяващо античните олтари, което ще хвърли светлина върху ритуалните практики на траките:

Този комплекс, открит от проф. Борисов, ще отиде в учебниците, що се отнася до ритуалните практики на траките, защото въпросът за това как са изглеждали тракийските светилища, се разисква отдавна.

Паралелно се проучва селище от другата страна на рудника, чиято датировка е от втората половина на 12-и век, но районът е бил обитаван както през ранно-византийската епоха, така и през късно-желязната епоха, за което свидетелстват няколко открити ями, обясни за "Хоризонт" проф. Борис Борисов от катедра "Археология" във Великотърновския университет. Обектът е познат отпреди няколко години, а през 2013-а година са били проучени няколко вкопани съоръжения, уточни той.

Средновековното селище е изключително интересен обект. Проучвал съм повече от 15 средновековни селища – цялостно или сондажно, но досега не съм попадал на такова, пръснато на такава огромна площ, разказа проф. Борис Борисов. Вече близо месец археолозите правят проучвания на площ от над 500 кв. м.

Отделните средновековни селища са разположени гнездовидно, има синхронни в археологическо отношение махали, които доказват типа селищна структура за това време. Става въпрос за средата на 12-и век – време на икономически бум за византийската територия, когато селищата рязко нарастват, появяват се нови некрополи и нови квартали около предишните. Датировката на селището ни препраща тъкмо към този период на разцвет.

Повече по темата чуйте в звуковия файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

В Стара Загора отстраниха член на СИК поради несъвместимост

Общинската избирателна комисия в Стара Загора е освободила член на Секционна избирателна комисия в града заради несъвместимост.   В мъглижкото село Юлиево след сигнал от един от кандидатите за кметове  в джипа на съпругата на негов конкурент бяха открити избирателни списъци.  След подаден сигнал от една от политическите партии, че съпругата на кандидат..

публикувано на 29.10.23 в 17:20
Росица Матева

ЦИК ще провери всички кандидати дали отговарят на условията

ЦИК ще извърши проверка на всички регистрирани за участие в изборите за общински съветници и за кметове кандидати дали отговарят на изискванията. Това ще се случи до 10 часа на 28 ми септември, ден преди началото на предизборната кампания.  Говорителят на ЦИК Росица Матева обясни, че ще се проверява и дали кандидатите нямат влязла в сила санкция за..

публикувано на 26.09.23 в 15:48

Нина Суомалайнен: Властите в България да работят по-активно за отстраняване на купения вот

Властите трябва да работят по-активно за отстраняване на купения вот и да подобрят правната рамка за провеждане на предизборна кампания, заяви в интервю за БНР Нина Суомалайнен, ръководител на мисията от наблюдатели от Службата за демократични институции и права на човека на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа. Според..

публикувано на 03.10.22 в 18:37

В 176 от 269 секции в Ловешка област ще се гласува машинно

В област Ловеч на предстоящите на 14 ноември избори за президент и вицепрезидент и народни представители в 176 от общи сформираните 269 секции ще се гласува машинно. Това стана ясно на проведената днес работна среща, свикана от областния управител на Ловеч Светослав Славчев, с  участието на директора на ОДМВР – Ловеч Станислав Великов и председателя на..

публикувано на 11.10.21 в 21:53