Новогодишният музикален фестивал в НДК започва днес с концерт на Александрина Пендачанска

Снимка: Софийска опера


С концерт на световноизвестната българска оперна певица Александрина Пендачанска тази вечер ще започне Новогодишният музикален фестивал в Националния дворец на културата.


На 25 май 1988 г. Александрина Пендачанска направи своя дебют в зала 1 на НДК с Виолета от „Травиата“ на Верди. След 63 роли, изпълнени в най-престижните оперни театри по света, тя отново се завръща на тази сцена с концерт в партньорство с Оркестъра на Пловдивската опера. На диригентския пулт по покана на Александрина Пендачанска ще застане италианската Сперанца Скапучи. В програмата са включени оперни шедьоври на Моцарт, Росини и Верди.

Аз съм щастлива и за мен е чест да бъда тук, в този толкова красив град, с толкова дълга и богата културна история! И в нея особено значимо място заемат великите български оперни певци! Някои от най-добрите ми приятели от оперния свят са българи. От много години се възхищавам на изкуството на Александрина Пендачанска и най-накрая имах възможността да се запозная с нея миналата пролет. Мисля, че съставихме заедно хубава програма за този концерт, с широк обхват от Моцарт до Верди, който е най-скъп на моето сърце, сподели Сперанца Скапучи.

Много съм щастлива, че имам възможност аз първа да я представя в България и да я поканя тук! Надявам се, че това и за нея, и за цялата публика, и за всички нас ще остане едно хубаво и незабравимо преживяване! Трима композитори сме избрали за програмата. В нея не съм се връщала към миналото. Тя отговаря на репертоара ми в момента и дори с поглед в бъдещето, каза Александрина Пендачанска.

В звуковия файл чуйте цялото интервю на Росица Кавалджиева с Александрина Пендачанска за предаването за музикално-сценични изкуства „Каста дива“.

Концертът на Александрина Пендачанска тази вечер ще се предава пряко по програма „Христо Ботев“ на БНР.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!