Владимир Евсеев: Турция е част от проблема с решаването на кризата в Сирия

Владимир Евсеев
Снимка: Николай Кръстев

Турция е част от проблема с решаването на кризата в Сирия, смята руския военен анализатор Владимир Евсеев. В интервю за "Хоризонт" той казва още, че Турция подкрепя радикалната групировка "Ан Нусра" и в определен смисъл и "Ислямска държава", която търгува със сина на президента на Турция Билял Ердоган.

С Турция трябва да се търси диалог по отношение на ставащото в Сирия, ако след войната там се премине от президентска към парламентарна република, смята Евсеев.

Според него, ако се промени формата на управление от президентска към парламентарна в следвоенна Сирия нещата по отношение на кюрдите могат да се променят:

В този случай кюрдите ще имат повече възможности. Ще могат да има сериозно присъствие в парламента, където ще имат подкрепата на своите сънародници. Това ще създаде възможност кюрдите да бъдат въвлечени в работата на преходно правителство, но без да се върви към федерализиране на страната, защото подобен ход може да доведе до остър отговор на Турция. Това би  развързало ръцете на Анкара и те могат да влязат през турско-сирийската граница. А няма как да се затвори границата, защото както виждате на картата тя е твърде голяма.  Желателно е да се договорим с Турция. С Турция може да се постигне договор, но за това има две условия. Първото е да се откажете от федерализирането на Сирия и второто е да постигнете успех в една сухопътна операция. Когато Турция види общи действия от страна на Русия, САЩ и Франция и техни успехи срещу ИДИЛ и „Ан Нусра“, която тя подкрепя по същество, тогава нещата биха били други и Анкара ще трябва да коригира политиката си.  Русия трябва да може да работи по две направления в Сирия - военното и мирното, защото едното без другото не работи.  Ще ви го кажа по-просто, ако Русия спре военната операция в Сирия, диалога веднага ще прекъсне. Но ако има относителен дори успех на сирийската армия, то тогава може да се води диалог и нещата да вървят конструктивно. 

Цялото интервю с Владимир Евсеем можете да чуете в звуковия файл.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

В Стара Загора отстраниха член на СИК поради несъвместимост

Общинската избирателна комисия в Стара Загора е освободила член на Секционна избирателна комисия в града заради несъвместимост.   В мъглижкото село Юлиево след сигнал от един от кандидатите за кметове  в джипа на съпругата на негов конкурент бяха открити избирателни списъци.  След подаден сигнал от една от политическите партии, че съпругата на кандидат..

публикувано на 29.10.23 в 17:20
Росица Матева

ЦИК ще провери всички кандидати дали отговарят на условията

ЦИК ще извърши проверка на всички регистрирани за участие в изборите за общински съветници и за кметове кандидати дали отговарят на изискванията. Това ще се случи до 10 часа на 28 ми септември, ден преди началото на предизборната кампания.  Говорителят на ЦИК Росица Матева обясни, че ще се проверява и дали кандидатите нямат влязла в сила санкция за..

публикувано на 26.09.23 в 15:48

Нина Суомалайнен: Властите в България да работят по-активно за отстраняване на купения вот

Властите трябва да работят по-активно за отстраняване на купения вот и да подобрят правната рамка за провеждане на предизборна кампания, заяви в интервю за БНР Нина Суомалайнен, ръководител на мисията от наблюдатели от Службата за демократични институции и права на човека на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа. Според..

публикувано на 03.10.22 в 18:37

В 176 от 269 секции в Ловешка област ще се гласува машинно

В област Ловеч на предстоящите на 14 ноември избори за президент и вицепрезидент и народни представители в 176 от общи сформираните 269 секции ще се гласува машинно. Това стана ясно на проведената днес работна среща, свикана от областния управител на Ловеч Светослав Славчев, с  участието на директора на ОДМВР – Ловеч Станислав Великов и председателя на..

публикувано на 11.10.21 в 21:53