Шаран по асирийски

Шеф-готвачът Фреди Бенямин от Ирак предлага лесна и интересна рецепта за Никулден

От Рибата до Чая по геополитическите маршрути на света

Снимка: архив
Необичайна среща ви предлагам да чуете сега. Тя започва от Рибата и свършва в Чая, но пътищата, през които стига до там датират от хилядолетия, и се простират по ключовите геополитически маршрути на днешното световно напрежение.

Една малка уличка в този маршрут е улицата "Абу Нуас" в Багдад където са само рибни ресторнтчета. Много от тях от незапомнени времена са изглеждали така - с огън, жива риба, хора насядали по пясъка направо върху кърпите си, въпреки че има столове. 

Абу Нуас -  поет, майстор на трапезната лирика. Живял през 9 век по времето на иракския халифат . Роден в бедно семейство на освободен роб, тоест, поробен жител на завоювана от арабите област, приел исляма, приближен до двора на прославения покровител на поезията, халифа Харун ар-Рашид. Абу Нуас водел лекомислен живот и даже бил въдворяван в тъмницата заради лошото си поведение. Противник на високопарната поезия Абу Нуас създава жанра на неголемите стихотворения, в които се възпявал хедонистския начин на живот, 
Да видиш хората щастливи - това е най-хубавото, сподели шеф-готвачът Фреди Бенямин от Ирак,


Риба шаран по асирийски се приготвя с прясна риба. По-добре е да бъде купена жива. След като се измие шаранът е добре да бъде отворен откъм гърба, да се почисти с гъба и вода и да се подправи със сол. След това се оставя да виси за половин-един час, за да изтекат всички миризми.

В предварително загрята фурна на 200 градуса се поставя рибата с капка зехтин или олио и се подправя с куркума и лимон. Пече се около 50 минути. След като шаранът е придобил светлокафяв цвят се поръсва със сока от лимона и отново се връща във фурната за около 15 минути.

Така приготвена рибата е добре да бъде сервирана със салата от магданоз, домати, зелен лук и един лимон. Може да се поръси и малко къри.

Снимка

Къри или сумак, арабски питки или български хляб - няма значение, казва Фреди и допълва, че почитта към рибата в Ирак идва още от древни времена.

Той обясни, че иракчаните ядат 3-4 пъти риба в седмицата.

Преди да стана християнин съм иракчанин, казва Фреди и допълва колко по-стари са асирийската култура и арамейския език, на който е говорил и Исус Христос. Затова и Фреди на този език говори с децата си.

Асирийците са много и са по целия свят, разбираме от Фреди, който допълва, че е достатъчно един асириец да чуе името на знаменития асирийски владетел от 7 век преди Христа Ашурбанипал, за да знае къде да намери асирийски ресторант, независимо  в коя част от света.

От рибата до чая през кафето на французите, сумака на арабите, куркумата и кърито на индйците, китайските манджи на глобализацията та чак до най-досадния въпрос, на който Фреди има изящен отговор.

Целият репортаж на Ирина Недева от срещата й с Фреди Бенямин можете да чуете в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

В Стара Загора отстраниха член на СИК поради несъвместимост

Общинската избирателна комисия в Стара Загора е освободила член на Секционна избирателна комисия в града заради несъвместимост.   В мъглижкото село Юлиево след сигнал от един от кандидатите за кметове  в джипа на съпругата на негов конкурент бяха открити избирателни списъци.  След подаден сигнал от една от политическите партии, че съпругата на кандидат..

публикувано на 29.10.23 в 17:20
Росица Матева

ЦИК ще провери всички кандидати дали отговарят на условията

ЦИК ще извърши проверка на всички регистрирани за участие в изборите за общински съветници и за кметове кандидати дали отговарят на изискванията. Това ще се случи до 10 часа на 28 ми септември, ден преди началото на предизборната кампания.  Говорителят на ЦИК Росица Матева обясни, че ще се проверява и дали кандидатите нямат влязла в сила санкция за..

публикувано на 26.09.23 в 15:48

Нина Суомалайнен: Властите в България да работят по-активно за отстраняване на купения вот

Властите трябва да работят по-активно за отстраняване на купения вот и да подобрят правната рамка за провеждане на предизборна кампания, заяви в интервю за БНР Нина Суомалайнен, ръководител на мисията от наблюдатели от Службата за демократични институции и права на човека на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа. Според..

публикувано на 03.10.22 в 18:37

В 176 от 269 секции в Ловешка област ще се гласува машинно

В област Ловеч на предстоящите на 14 ноември избори за президент и вицепрезидент и народни представители в 176 от общи сформираните 269 секции ще се гласува машинно. Това стана ясно на проведената днес работна среща, свикана от областния управител на Ловеч Светослав Славчев, с  участието на директора на ОДМВР – Ловеч Станислав Великов и председателя на..

публикувано на 11.10.21 в 21:53