Нона Мейер: Националният фронт все още не е спечелил регионалните избори във Франция

Нона Мейер
Снимка: www.remember24april1915.eu

Има безпрецедентен исторически успех на Националния фронт, защото той получи близо 28% от гласовете в 13-те региона. Този процес обаче започна още, откакто Марин льо Пен оглави Националния фронт през 2011 г. От тогава тя реализира много повече победи, отколкото баща й Жан-Мари льо Пен. На президентските избори през 2012 г. тя получи 18 на сто от вота, 25 на сто на изборите за Европейски парламент през 2014 г., а после и на изборите в департаментите през 2015 г. И така възходът продължава до днес. Това каза в предаването „Нещо повече“ на програма „Хоризонт“ социологът Нона Мейер - директор на Националния център за научни изследвания в Париж.

Един от елементите, които силно облагодетелстват Националния фронт е, че той никога не е бил на власт. И винаги от там казват: "Левите бяха на власт, десните бяха на власт. Управляваха заедно." И не решиха основния проблем за французите - безработицата, която остава основно безпокойство. Така че има едни популистки действия на партия, която досега не е била във властта. И тогава се критикува много по-лесно.

Според Нона Мейер Марин льо Пен все още не е спечелила изборите:

Остава въпросът дали ще спечели в 2,3 или 4 региона. И тук има два фактора, които остават неизвестни - първият е мобилизацията. На този тур половината от избирателите си останаха вкъщи, а това са 22 милиона души. От тяхното поведение зависи окончателният резултат. И дали Марин льо Пен ще мобилизира повече електората си, отколкото социалистите или републиканците. Вторият момент е как това ще се случи в различните региони? За Марин льо Пен би било добре да има триъгълници. По-лесно е да се спечели едно относително мнозинство, отколкото един дуел. Социалистите казаха достатъчно ясно, че ще оттеглят кандидатите си. Тяхната идея е, че основната беда идва от Националния фронт, който не е партия като всички други и че е по-добре да нямаш представители в такива региони, отколкото да загубиш душата си. Зависи и какво ще се случи в дясно - Саркози каза, че няма да има оттегляния или сливане на листи. Засега нито републиканците, нито социалистите са избрали най-добрата стратегия.

На въпрос възможно ли е да се случи това, което стана през 2002 г., когато бащата на Марин льо Пен остана срещу десния Ширак на първия тур на президентските избори, а после левицата подкрепи Ширак, Нона Мейер заяви:

Марин льо Пен изгради цялата си стратегия върху това, което нарече "дедиаболизация" - да покаже, че партията й не е нито расистка, нито антисемитска, нито ксенофобска, а е като другите. И някои й вярват и смятат, че тя не е като баща си. При всички положения не сме в ситуацията през 2002 г. Партията не е същата.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

В Стара Загора отстраниха член на СИК поради несъвместимост

Общинската избирателна комисия в Стара Загора е освободила член на Секционна избирателна комисия в града заради несъвместимост.   В мъглижкото село Юлиево след сигнал от един от кандидатите за кметове  в джипа на съпругата на негов конкурент бяха открити избирателни списъци.  След подаден сигнал от една от политическите партии, че съпругата на кандидат..

публикувано на 29.10.23 в 17:20
Росица Матева

ЦИК ще провери всички кандидати дали отговарят на условията

ЦИК ще извърши проверка на всички регистрирани за участие в изборите за общински съветници и за кметове кандидати дали отговарят на изискванията. Това ще се случи до 10 часа на 28 ми септември, ден преди началото на предизборната кампания.  Говорителят на ЦИК Росица Матева обясни, че ще се проверява и дали кандидатите нямат влязла в сила санкция за..

публикувано на 26.09.23 в 15:48

Нина Суомалайнен: Властите в България да работят по-активно за отстраняване на купения вот

Властите трябва да работят по-активно за отстраняване на купения вот и да подобрят правната рамка за провеждане на предизборна кампания, заяви в интервю за БНР Нина Суомалайнен, ръководител на мисията от наблюдатели от Службата за демократични институции и права на човека на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа. Според..

публикувано на 03.10.22 в 18:37

В 176 от 269 секции в Ловешка област ще се гласува машинно

В област Ловеч на предстоящите на 14 ноември избори за президент и вицепрезидент и народни представители в 176 от общи сформираните 269 секции ще се гласува машинно. Това стана ясно на проведената днес работна среща, свикана от областния управител на Ловеч Светослав Славчев, с  участието на директора на ОДМВР – Ловеч Станислав Великов и председателя на..

публикувано на 11.10.21 в 21:53