Опасност от поледици навсякъде в Северна и Източна България

| обновено на 07.01.16 в 11:58
Снимка: БГНЕС

За днес в 15 области на страната е обявен жълт код за опасност от поледица, снеговалеж и силен вятър. 

От Областното пътно управление в Разград съобщиха, че републиканските пътища в региона са почистени и проходими при зимни условия, отменено е временното ограничение, което беше въведено сутринта за обработване на обледявания по пътните настилки. Още едно училище в Разградска област прекрати за ден учебния процес, заради заледявания и затруднен достъп до учебната сграда. От вчера във ваканция са 7 училища в община Лозница – там учебните занятия са спрени до края на седмицата.

Във Враца днес е неучебен ден заради тежката зимна обстановка и заледените улици. От Общината призоваха хората да излизат само при абсолютна необходимост. Въпреки критичната обстановка утре ще е учебен ден, съобщи в предаването "Преди всички" кметът на Враца Калин Каменов:
В момента не се движат тролейбусите, тъй като се създава опасност за живота и здравето на хората, получава се късо съединение заради оголените жици. Авариен екип на "тролейбусен транспорт" размразява контактната мрежа на тролейбусния транспорт, така че след 10.00-10.30 часа да могат да тръгнат и тролейбусите. По всички линии на тролейбусния транспорт сме осигурили автобуси, които да извозват пътниците, така че да не се нарушава транспортната схема на града.

По думите на Каменов почистващата фирма в града вероятно ще бъде санкционирана поради несправяне с работата. Селища в шест общини в област Враца са без ток. Очаква се електрозахранването да бъде възстановено в късния следобед.

Обстановката в област Видин се нормализира, температурите днес са положителни и няма сигнали за бедстващи селища. Цяла нощ е продължило опесъчаването на републиканската пътна мрежа. Няма пострадали хора заради поледицата от последното денонощие. 

Всички пътища от републиканската мрежа в област Монтана са проходими. Продължава бедственото положение в община Медковец. Учебните занятия са преустановени и в община Брусарци и община Якимово. Около обяд трябва да бъде възстановено електрозахранването на селата Добри дол и Сливата в община Лом. Аварийните екипи на ЧЕЗ работят в берковското село Гаганица и във Вълчедръм, където е паднал 20-киловолтов стълб.

Преустановени са учебните занятия и в силистренските общини Тутракан, Главиница, Ситово, както и в четири училища в Дулово. И утре няма да учат учениците във всички училища в община Ситово, както ѝ учениците в двете училища в Дулово и в селата Окорш и Паисиево. Обстановката в района е спокойна. Тази сутрин температурите са положителни и движението по пътищата е нормално. Две машини опесъчават заледените участъци по пътя Силистра – Русе, в района на Тутракан.

Днес в 85 в страната няма да има учебни часове, съобщиха от Министерството на образованието и науката. За 77 от тях причината е затрудненият достъп поради влошената пътна обстановка, а в четири се налага непредвиден ремонт на отоплителната инсталация.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

В Стара Загора отстраниха член на СИК поради несъвместимост

Общинската избирателна комисия в Стара Загора е освободила член на Секционна избирателна комисия в града заради несъвместимост.   В мъглижкото село Юлиево след сигнал от един от кандидатите за кметове  в джипа на съпругата на негов конкурент бяха открити избирателни списъци.  След подаден сигнал от една от политическите партии, че съпругата на кандидат..

публикувано на 29.10.23 в 17:20
Росица Матева

ЦИК ще провери всички кандидати дали отговарят на условията

ЦИК ще извърши проверка на всички регистрирани за участие в изборите за общински съветници и за кметове кандидати дали отговарят на изискванията. Това ще се случи до 10 часа на 28 ми септември, ден преди началото на предизборната кампания.  Говорителят на ЦИК Росица Матева обясни, че ще се проверява и дали кандидатите нямат влязла в сила санкция за..

публикувано на 26.09.23 в 15:48

Нина Суомалайнен: Властите в България да работят по-активно за отстраняване на купения вот

Властите трябва да работят по-активно за отстраняване на купения вот и да подобрят правната рамка за провеждане на предизборна кампания, заяви в интервю за БНР Нина Суомалайнен, ръководител на мисията от наблюдатели от Службата за демократични институции и права на човека на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа. Според..

публикувано на 03.10.22 в 18:37

В 176 от 269 секции в Ловешка област ще се гласува машинно

В област Ловеч на предстоящите на 14 ноември избори за президент и вицепрезидент и народни представители в 176 от общи сформираните 269 секции ще се гласува машинно. Това стана ясно на проведената днес работна среща, свикана от областния управител на Ловеч Светослав Славчев, с  участието на директора на ОДМВР – Ловеч Станислав Великов и председателя на..

публикувано на 11.10.21 в 21:53