Предвидени са две нови клинични пътеки за радиохирургия

| обновено на 11.01.16 в 16:30
Снимка: БГНЕС
Засега Здравната каса поема лъчетерапията с новия линеен ускорител в Университетска болница "Свети Иван Рилски". Точните финансови разчети за стойностите по двете нови клинични пътеки, по които да се лекуват пациентите у нас, ще станат ясни в бъдещия Национален рамков договор.

Основните пациенти, които се лекуват, са с малки метастази в мозъка, тумори на нервната система, но и артерио-венозни малформации.

Петима души вече са преминали вече успешно лъчелечението в "Свети Иван Рилски".

Над 20 души са се записали от началото на годината за диагностика и евентуално лечение в Университетска болница.

Д-р Красимир Минкин, неврохирург в университетската болница, очаква клинични пътеки за новия високотехнологичен линеен ускорител да се поемат от Здравната каса:

Знаем, че имаме сключен договор. Колко ще бъде стойността на пътеката в бъдеще, тъй като става въпрос за изчисления, които са сложни, има се предвид амортизацията на апаратурата и разходите, свързана с работата на екипите, това още не се знае.

Господин Добрев е на 55 години от София, има рак на белия дроб. Той има пълно доверие на лекарите в болница "Свети Иван Рилски":

Поема го цялото лечение Здравната каса, което е изключителен напредък, голяма подкрепа. Представете си за хора с такъв нисък стандарт в България и досега това движение го правеха за Турция.

Д-р Илиана Колева, началник отдел "Лъчелечение" в "Свети Иван Рилски", обясни, че в бъдеще може да се разшири обхватът на лечението с линейния ускорител. Тя поясни как се подбират пациентите:

Те се включват тогава, когато на практика е доказано, че на този етап от лечението на пациента е необходимо провеждане на лъчетерапия, тоест преценява се кой е най-добрият метод на определен етап от лечение на заболяването.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

В Стара Загора отстраниха член на СИК поради несъвместимост

Общинската избирателна комисия в Стара Загора е освободила член на Секционна избирателна комисия в града заради несъвместимост.   В мъглижкото село Юлиево след сигнал от един от кандидатите за кметове  в джипа на съпругата на негов конкурент бяха открити избирателни списъци.  След подаден сигнал от една от политическите партии, че съпругата на кандидат..

публикувано на 29.10.23 в 17:20
Росица Матева

ЦИК ще провери всички кандидати дали отговарят на условията

ЦИК ще извърши проверка на всички регистрирани за участие в изборите за общински съветници и за кметове кандидати дали отговарят на изискванията. Това ще се случи до 10 часа на 28 ми септември, ден преди началото на предизборната кампания.  Говорителят на ЦИК Росица Матева обясни, че ще се проверява и дали кандидатите нямат влязла в сила санкция за..

публикувано на 26.09.23 в 15:48

Нина Суомалайнен: Властите в България да работят по-активно за отстраняване на купения вот

Властите трябва да работят по-активно за отстраняване на купения вот и да подобрят правната рамка за провеждане на предизборна кампания, заяви в интервю за БНР Нина Суомалайнен, ръководител на мисията от наблюдатели от Службата за демократични институции и права на човека на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа. Според..

публикувано на 03.10.22 в 18:37

В 176 от 269 секции в Ловешка област ще се гласува машинно

В област Ловеч на предстоящите на 14 ноември избори за президент и вицепрезидент и народни представители в 176 от общи сформираните 269 секции ще се гласува машинно. Това стана ясно на проведената днес работна среща, свикана от областния управител на Ловеч Светослав Славчев, с  участието на директора на ОДМВР – Ловеч Станислав Великов и председателя на..

публикувано на 11.10.21 в 21:53