Анатолий Дмитриевский: България ще трябва да почака за свой газов хъб

Анатолий Дмитриевский
Снимка: Николай Кръстев
Цената на нефта в Русия се превръща в стока с особено значение. Това обяви Съветът по национална сигурност на Русия. Страната трябва да се преориентира към нов модел на икономическо развитие и да се търси баланс между разходите и доходите на руския бюджет.

Според  Анатолий Дмитриевский, които е научен ръководител на Института по проблемите на нефта и газа в Руската академия на науките, идеята за газов хъб в България не е особено добра, защото такива има вече в Австрия и Украйна:

Хъб има вече в Австрия. Ако и вие имате хъб в центъра на Европа... Но за да съхранявате там газ вие трябва да преминете допълнително през Украйна още 500 км., а до българския хъб разстоянието ще е приблизително 350 км. Ако сравнявате Украйна и България, България ли ще предпочетете? А ако не искате да имате разходи за транспорт, то тогава ето ви я Австрия в Централна Европа, така че със своя хъб ще трябва да почакате.

Анатолий Дмитриевский коментира и твърденията на Съвета по национална сигурност на Русия, че цената на нефта е обект на национална сигурност за страната:

Страната във всички свои действия е ориентирана към определени нива на тези цени за барел нефт. Руската икономика повече от 50% зависи от цената на нефта. Затова виждате как бюджетът се ориентираше към 90 долара, после цените стигнаха до 60 долара, след това на 50 долара и днес виждате че цената върви към понижаване на този енергоресурс. Цената пада вече четири пъти и затова трябва да се обърне внимание на тази ситуация и трябва да се потърсят нови икономически решения. И едно от тях е преминаване от експортно ориентирана икономика към продуктова, т.е. ресурсите да остават, защото те са природно богатство, както и хората и експертите, които има Русия.

На въпрос как ще повлияе ниският ръст на цените на петрола на руската икономика Дмитриевский отговори:

Директно влияние няма, защото цената на нефта е в долари, а икономиката на Русия се формира в сферата на рублата, затова задачата на правителството в Москва е да намери в този момент баланс между приходите и разходите и засега те се справят в тази област.    

Цялото интервю на кореспондента на БНР в Москва Николай Кръстев с Анатолий Дмитриевский можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

В Стара Загора отстраниха член на СИК поради несъвместимост

Общинската избирателна комисия в Стара Загора е освободила член на Секционна избирателна комисия в града заради несъвместимост.   В мъглижкото село Юлиево след сигнал от един от кандидатите за кметове  в джипа на съпругата на негов конкурент бяха открити избирателни списъци.  След подаден сигнал от една от политическите партии, че съпругата на кандидат..

публикувано на 29.10.23 в 17:20
Росица Матева

ЦИК ще провери всички кандидати дали отговарят на условията

ЦИК ще извърши проверка на всички регистрирани за участие в изборите за общински съветници и за кметове кандидати дали отговарят на изискванията. Това ще се случи до 10 часа на 28 ми септември, ден преди началото на предизборната кампания.  Говорителят на ЦИК Росица Матева обясни, че ще се проверява и дали кандидатите нямат влязла в сила санкция за..

публикувано на 26.09.23 в 15:48

Нина Суомалайнен: Властите в България да работят по-активно за отстраняване на купения вот

Властите трябва да работят по-активно за отстраняване на купения вот и да подобрят правната рамка за провеждане на предизборна кампания, заяви в интервю за БНР Нина Суомалайнен, ръководител на мисията от наблюдатели от Службата за демократични институции и права на човека на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа. Според..

публикувано на 03.10.22 в 18:37

В 176 от 269 секции в Ловешка област ще се гласува машинно

В област Ловеч на предстоящите на 14 ноември избори за президент и вицепрезидент и народни представители в 176 от общи сформираните 269 секции ще се гласува машинно. Това стана ясно на проведената днес работна среща, свикана от областния управител на Ловеч Светослав Славчев, с  участието на директора на ОДМВР – Ловеч Станислав Великов и председателя на..

публикувано на 11.10.21 в 21:53