Поклонение пред Димо Костадинов

На 19-и януари почина големият български художник-сценограф Димо Костадинов.

Професионалният път на Димо Костадинов е свързан с Българската национална телевизия, където работи повече от 30 години. Осъществява множество постановки на опери, оперети, мюзикъли, новогодишни програми, филми, сериали, "Златният Орфей"...

От 2006 г. Димо Костадинов е сценограф на Старозагорската опера. Последната му постановка беше на операта "Лучия ди Ламермур" от Доницети.

През декември той тръгна да се качва по ажурните стъпала от сценографията на операта, която извая сякаш като за последно – „Лучия ди Ламермур“. И ето - стигна в онзи красив свят, който е населяван със светлина и доброта. Докрай предаваше от сцената посланията на Изкуството на един художествен език, който всички бързо разбират. Научи много млади хора да говорят този език. Създаде Непреходност. Операта загуби своя добър белокос дух, който правеше малките си и големи чудеса на сцената и зад нея - невидим, а толкова зрим. Обичаме те, Димо, споделиха колегите му от трупата на Старозагорската опера.

Поклонението пред Димо Костадинов ще се състои на 24-и януари (неделя) от 12.00 часа в църквата „Свети Седмочисленици” в София.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!