1,5 милиона българи са бедни

| обновено на 26.01.16 в 14:53
Снимка: БГНЕС

1,5 милиона от българите са бедни. Също толкова са тези, които живеят с най-високи доходи. Средното съсловие е от 4,2 млн. души. Данните са от изследване на Института за пазарна икономика, проведено в продължение на две години.

20 процента от населението живее в бедност, а други 20  попадат сред заможните. Най-същественият фактор за бедността е образованието, но животът в малките селища също обрича на бедност, каза Петър Ганев от ИПИ:

Наличието на висше образование, на практика, гарантира, че ти няма да си беден. Ако си с начално или по-ниско образование, в България това е  като присъда, че ти няма да работиш, ще бъдеш беден. Ако живееш в големия град, вероятността да имаш работа с един сравнително висок доход е доста голяма и 1/3 от хората, които живеят на село или в малкия град са бедни.

Седем процента от българите живеят под линията на бедност с доход от 286 лева на член от домакинството. При средното съсловие, което е 53 на сто, доходите са до 800 лева, а тези с по-високи доходи получават до 1500 лева месечно. Уговорката тук е, че не влизат милионерите.
 

Образованието е гаранция за осигуряването на по-високи доходи и на заетост. Висшето образование гарантира около 1000 лева доход, средното между 700 и 1000 лева и сравнително стабилна работа. Основното образование доближава до линията на бедност, а шансът за работа е под 50 процента. Липсата на образование е равносилно в повечето случаи и на липса на работа.

Българите дават критично ниска оценка за работата на съдебната система, сочи част от проучване на Института за пазарна икономика, в което всички групи от населението декларират недоверието си в съда. Оценката идва, след като ден по-рано 10 чуждестранни търговски камари изразиха категорично недоверие в системата. На въпрос за доверието в институциите и усещането за справедливост, оценката е критично ниска, 3 по скалата до десет.

Цялото българско общество, независимо бедни и богати, средна класа има дълбоко вкоренено усещане, че нещо не е справедливо и не работи и то не работи точно в съда. Имаме нужда от по-дълбока промяна, от преосмисляне на взамиоотношенията между бизнес и държава, на работа на съда. Тоест, това е по-скоро темата "Съдебна реформа", начина, по който работят институциите. Ние трябва да провеждаме и иконоически реформи, тъй като вдигането на доходите в крайна сметка носи по-голяма удовлетвореност.

Още по темата чуйте в звуковия файл.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

В Стара Загора отстраниха член на СИК поради несъвместимост

Общинската избирателна комисия в Стара Загора е освободила член на Секционна избирателна комисия в града заради несъвместимост.   В мъглижкото село Юлиево след сигнал от един от кандидатите за кметове  в джипа на съпругата на негов конкурент бяха открити избирателни списъци.  След подаден сигнал от една от политическите партии, че съпругата на кандидат..

публикувано на 29.10.23 в 17:20
Росица Матева

ЦИК ще провери всички кандидати дали отговарят на условията

ЦИК ще извърши проверка на всички регистрирани за участие в изборите за общински съветници и за кметове кандидати дали отговарят на изискванията. Това ще се случи до 10 часа на 28 ми септември, ден преди началото на предизборната кампания.  Говорителят на ЦИК Росица Матева обясни, че ще се проверява и дали кандидатите нямат влязла в сила санкция за..

публикувано на 26.09.23 в 15:48

Нина Суомалайнен: Властите в България да работят по-активно за отстраняване на купения вот

Властите трябва да работят по-активно за отстраняване на купения вот и да подобрят правната рамка за провеждане на предизборна кампания, заяви в интервю за БНР Нина Суомалайнен, ръководител на мисията от наблюдатели от Службата за демократични институции и права на човека на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа. Според..

публикувано на 03.10.22 в 18:37

В 176 от 269 секции в Ловешка област ще се гласува машинно

В област Ловеч на предстоящите на 14 ноември избори за президент и вицепрезидент и народни представители в 176 от общи сформираните 269 секции ще се гласува машинно. Това стана ясно на проведената днес работна среща, свикана от областния управител на Ловеч Светослав Славчев, с  участието на директора на ОДМВР – Ловеч Станислав Великов и председателя на..

публикувано на 11.10.21 в 21:53