Opera Europa Digital Platform представя

На 9-и май – Денят на Европа, стартира грандиозният проект, финансиран от Европейския съюз, благодарение на който гледаме безплатно по Интернет в реално време или на запис спектакли от 15 различни европейски оперни театри от 12 държави, с избор на субтитри на 6 езика. За първите 6 месеца от създаването си The Opera Platform достигна 575 000 зрители.

На 31-и януари по Интернет ще бъде излъчен пряко премиерният спектакъл на операта "Евгений Онегин" от Чайковски на Komische Oper Berlin. Постановката е на австралийския театрален и оперен режисьор Бари Коски, носител на приза за най-добър режисьор през 2014 година на International Opera Awards.

На 12-и февруари следва "Кармен" от Opera de Lyon в постановка на един от водещите френски режисьори Оливие Пи.

Dutch National Opera, която чества юбилеен 50-и сезон, ще представи на 4-и март "Валкюра" от знаменитата постановка на вагнеровата тетралогия "Пръстенът на нибелунга" на режисьора Пиер Ауди. Големият режисьор и артистичен директор на театъра от 1988 г. осъществява първата цялостна постановка на Ринга в Холандия, а ние ще можем да я гледаме безплатно по интернет и да я съпоставим с първата  цялостна реализация на Ринга на Балканите на акад. Пламен Карталов и Софийската национална опера.

На вниманието на ценителите на съвременната музика: на 18-и март ще гледаме новата продукция на Wiener Staatsoper "Три сестри" от Петер Йотвьош под диригентството на композитора.

Програмата на Opera Europa Digital Platform можете да следите тук.
 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!